Ukrajinští lékaři pracují v českých nemocnicích, kde se potýkají s nedostatkem zdravotníků

Události: Ukrajinští lékaři v českých nemocnicích (zdroj: ČT24)

V Česku je přes osmdesát ukrajinských lékařů, kterým stát od začátku plnohodnotné ruské agrese uznal jejich tamní vzdělání. Další desítky aprobační zkoušky právě skládají. Často nastupují do nemocnic, které odborný personál shánějí jen těžko. Třeba v Českém Krumlově je každý desátý doktor právě z Ukrajiny.

I díky dvěma lékařkám z Ukrajiny se podařilo v českokrumlovské nemocnici udržet dětské oddělení. Zařízení hledalo pediatry marně tři roky. Lékařky přišly hned po začátku války. Alina Maximovič v té době medicínu dostudovala. „Slyšela jsem dobré recenze ohledně medicíny tady a měla jsem i kamarády, kteří tady začali pracovat,“ popsala lékařka dětského oddělení Nemocnice Český Krumlov.

Zatím, už přes dva roky, pracuje pod dohledem primáře. Osmadvacetiletá lékařka zkoušky zvládla, teď je na tom stejně jako český medik. Čekají ji ještě stáže a kmenová zkouška. Samostatně tak bude pracovat až čtyři roky poté, co do české nemocnice přišla.

Do českokrumlovské nemocnice zamíří další ukrajinští lékaři. Ze stavby

Na odborné praxi je v Česku nejvíce ukrajinských lékařů na interních odděleních, chirurgiích nebo na gynekologiích. Složit ještě musí aprobační zkoušky, díky kterým jim stát uzná jejich vzdělání.

„To samozřejmě náročné je, ne všichni samozřejmě zůstanou, část odejde za lepším, část z nich se ukáže jako neperspektivní. Ale ta skupina, co tu zůstane, nám to stejně bohatě vynahradí,“ popsal ředitel nemocnice Vojtěch Remeň.

Nyní nemocnice přijímá dva další ukrajinské lékaře. Oba zatím pracují jako montážní dělníci. V Českém Krumlově nastoupí na oddělení chirurgie a interny.