Ukázali jsme, že se demokratická opozice v klíčových věcech dokáže spojit, míní Fiala

Předseda ODS Petr Fiala hostem pořadu Události,komentáře (zdroj: ČT24)

„Myslím, že krok, který jsme udělali, je důležitý,“ řekl k úterní schůzce opozice její iniciátor, předseda ODS Petr Fiala, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Opoziční strany protestem proti Zemanovým slovům o abolici daly podle Fialy najevo, že budou usilovat o to, aby právo platilo pro všechny.

Většina opozičních stran vzkázala v úterý prezidentovi, aby přehodnotil úvahu o udělení abolice premiérovi Andreji Babišovi (ANO), pokud by nejvyšší státní zastupitelství obnovilo jeho stíhání.

Lídři ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 i hnutí STAN také apelují na ústavní špičky, aby nekomentovaly práci a rozhodnutí žalobců. 

Podle šéfa nejsilnější opoziční strany Petra Fialy (ODS) představuje úterní opoziční schůzka důležitý vzkaz.

 „My, představitelé opozičních stran, jsme se postavili vedle sebe a řekli jsme: Nám se to nelíbí, my jsme tím zneklidnění, budeme usilovat o to, aby právo platilo pro všechny, a v nás máte politickou alternativu,“ řekl Fiala s tím, že lidi Zemanova slova o případné abolici zneklidnila.

Fiala: Důvěra v právní stát je velmi důležitá

Opoziční strany tak daly podle Fialy veřejnosti najevo, že jsou v Česku politické subjekty, kterým daná situace není jedno. „Nemůžeme se smiřovat s věcmi, které dřív byly považovány za nenormální, a dnes jsou považovány za normální,“ poznamenal.  

„To, že jsme tu měli trestně stíhaného premiéra, to byl velký problém,“ domnívá se Fiala a dodal, že i zastavení trestního stíhání vyvolalo řadu otázek u veřejnosti.

„A to jenom proto, že premiér vyměnil ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy policie oznámila úmysl ho obžalovat,“ poznamenal šéf ODS. „To jsou všechno věci, které jsou nesmírně vážné, protože důvěra v právní stát, ve spravedlnost, v to, že zákony platí pro všechny,  je hrozně důležitá,“ řekl Fiala. 

„Dnes jsme ukázali, že celá demokratická opozice – když jde o klíčové věci – se dokáže spojit,“ dodal Fiala s tím, že se samozřejmě nejedná o formát pro budoucí volby. „Ale je důležité, že v těch podstatných otázkách, kde jde o principy, hodnoty, právní stát, dokážeme mluvit jedním hlasem.“

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.