Zeman by nechtěl premiéra zatěžovat „justičním ping-pongem“. Babiš ale abolici odmítá

Prezident Miloš Zeman v neděli odmítl, že by se zpronevěřil svým slovům v předvolební kampani, když nyní přislíbil v případě nutnosti abolici (tedy zastavení trestního stíhání) pro premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu Čapí hnízdo. Podle něj jde o zpolitizovaný proces. V rozhovoru pro Blesk.cz Zeman také uvedl, že je na Babišovi, zda abolici přijme. Premiér ale zopakoval, že by abolici nepřijal.

„Strašný rozdíl je v tom, že abolice, kterou uděluje prezident, aniž by předtím vyslechl názor státních zástupců, ho zesměšní. Já sám jsem řekl, že bych to považoval za svévolné jednání. Na druhé straně, je-li k dispozici velmi obšírná zpráva pana státního zástupce (Jaroslava) Šarocha schválená jeho nadřízeným panem státním zástupcem (Martinem) Erazímem, pak je z čeho vycházet. To je naprosto odlišná situace,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Svůj výrok prezident nepovažuje za tlak na rozhodování nejvyššího státního zástupce, který má tři měsíce na přezkoumání rozhodnutí městského státního zastupitelství. Podle něj by byl tlak na státní zastupitelství jen to, kdyby o abolici mluvil bez existujícího pravomocného rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Babiše i ostatních obviněných. Tohle rozhodnutí už ale je.

„Andrej Babiš je schopný premiér, nemá smysl ho v případě takzvaného justičního ping-pongu, tedy kdyby se to vrátilo na začátek, zbytečně zatěžovat tím, co už jednou prožil,“ zdůvodnil své prohlášení o možném zastavení stíhání, pokud by bylo obnoveno.

Abolice nejen pro premiéra, ale i další obviněné

Podle Zemana bude na premiérovi Babišovi, zda se rozhodne abolici přijmout. Zeman tento týden už dříve uvedl, že ji premiérovi udělí v případě, že by nejvyšší státní zástupce obnovil Babišovo stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, které zastavilo pražské městské státní zastupitelství.

V neděli v rozhovoru pro server Blesk.cz doplnil, že by se zastavení stíhání vztahovalo nejen na Babiše, ale i na ostatní obviněné. Abolici musí podepsat také premiér nebo jím pověřený člen vlády.

„Jestliže by nedej bůh došlo k tomu soudnímu ping-pongu, tak pak má pan premiér dvě možnosti – buď se podrobit dalšímu dlouhodobému zpolitizovanému procesu, nebo přijmout abolici. Buď to musí spolupodepsat, nebo pověřit nějakého člena vlády, takže je to svým způsobem na něm,“ dodal prezident.

Babiš označil debatu o abolici za nesmyslnou

Premiér Babiš v pátek řekl, že diskusi o svém případném podpisu pod abolicí považuje za zbytečnou, protože trestní stíhání bylo zastaveno. A v neděli zopakoval, že by abolici nepřijal.

Nastolování úvah o abolici pokládá za nesmyslné v situaci, kdy pražské městské státní zastupitelství pravomocně rozhodlo o zastavení jeho stíhání. „Jen podněcuje napětí ve společnosti a pocity občanů, že je zpochybňován právní řád a rozhodnutí institucí právního státu,“ uvedl Babiš.

Události: Podle Babiše je debata o abolici nesmyslná (zdroj: ČT24)

Premiér už loni v únoru napsal v odpovědi na interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN), že by považoval za absurdní, kdyby jako předseda vlády kontrasignoval zastavení vlastního trestního stíhání, případně tím pověřil jiného člena vlády. „Totálně bych se takovým krokem zkompromitoval. Navíc bych uznal, že mám nějaký problém, což není pravda,“ uvedl tehdy.

„V případě Čapího hnízda, jak konstatovali státní zástupci, se žádný trestný čin nestal. Česká republika má nezávislou justici a státní zástupci kauzu dlouho posuzovali a na základě znalosti všech skutečností rozhodli. Proto nechápu, proč byla otázka nějaké abolice vůbec nastolena,“ uvedl v neděli Babiš.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zase v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT uvedl, že by nezůstal ve vládě, která by byla spoluodpovědná za abolici premiéra Andreje Babiše. Abolice je podle něj mimořádné opatření, které „by se mělo spouštět ve chvíli zásadních politických změn“.

Ministryně Dostálová je bytostně přesvědčena, že Čapí hnízdo nebyl trestný čin

Že v kauze Čapí hnízdo nedošlo k trestnému činu, je bytostně přesvědčena ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Řekla to v neděli v pořadu Partie na TV Prima.

„Jsem opravdu přesvědčena, že se nic nestalo. Ať si všichni nastudují podmínky regionálního operačního programu tehdejší doby – střední Čechy z roku 2007 a zákony tehdejší doby,“ uvedla v neděli Dostálová.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v reakci uvedl, že postup vyvedení malé firmy z velkého holdingu může být návodem pro další podobné případy.

Podle Bartoše by tak měly být známy veřejné registry konečných vlastníků firem. „Protože, když má někdo velkou firmu a z ní si libovolný podnikatel 'vyšoupne' takto na pár let malé firmy a 'shrábne' nějaké dotační tituly, tak je to špatně,“ podotkl šéf Pirátů.

Dostálová reagovala, že v roce 2007 byla jiná situace než dnes. Malé, střední i velké podniky jsou podle ní už několik let evidovány ve speciálním systému EU, který odhalí majetkovou strukturu firem. Tehdy ale neexistoval. „Všechno se nám to posouvá v čase. My si tady pořád bereme do zajetí Čapí hnízdo, které postupovalo podle praktik roku 2007,“ dodala.

Trestní stíhání premiéra Babiše i dalších obviněných v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo zastavilo nedávno pražské městské státní zastupitelství. Rozhodnutí je pravomocné. Městské státní zastupitelství (MSZ) ho předložilo společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může usnesení zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle šéfa MSZ Martina Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.