Babiš komentuje konec svého stíhání: Mám radost, státní zástupce našel odvahu

Pražští státní zástupci podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dokázali najít odvahu, když rozhodli o zastavení jeho trestního stíhání ve věci Čapího hnízda, třebaže po trestu pro ministerského předsedu volala i série demonstrací. Předseda vlády to uvedl v rozhovoru pro Rádio Impuls. Na pozdějším brífinku doplnil, že ho rozhodnutí nepřekvapuje.

„Advokáti mi potvrdili, že došlo k zastavení trestního stíhání. Rozhodnutí má údajně devadesát stran. Doufejme, že je všechno konečné, určitě mám velkou radost,“ prohlásil předseda vlády a šéf hnutí ANO v rozhovoru pro Impuls.

„Jsem rád, že státní zástupce našel tu odvahu. Lidé na náměstí křičeli, že Babiš patří do vězení. Zkrátka rozhodl tak, jak rozhodl,“ uvedl a na odpolední tiskové konferenci ve Strakově akademii dodal: „Naše justice je nezávislá, jsem rád, že to tak dopadlo.“

Premiér těmito slovy reagoval na páteční rozhodnutí městského státního zastupitelství v Praze, které zastavilo trestní stíhání všech lidí obviněných v kauze Čapí hnízdo; spor se vedl o to, zda měla stejnojmenná středočeská farma nárok na padesátimilionovou dotaci, respektive zda byla malým či středním podnikem, jenž mohl peníze žádat.

Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma jím byla, evropská justice navíc takové podniky vymezila až dlouho po čerpání dotace.

Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání. Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala.
Martin Erazím
městský státní zástupce v Praze

Rozhodnutí pražských žalobců nyní přezkoumá tým vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové i nejvyšší státní zastupitelství. Babiš ovšem rozhodnutí pražských městských žalobců nepovažuje za překvapivé; na tiskové konferenci se odkázal na zprávu deníku Právo z loňského května, ve které jednoznačné přesvědčení o vině obviněných nezaznívalo.

Události: Žalobci v kauze Čapí hnízdo zastavili stíhání všech obviněných (zdroj: ČT24)

„Psali o vyjádření pana státního zástupce, kde uvádí, že závěr policie o tom, že skutek byl spáchán, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný,“ prohlásil ministerský předseda. „Pokud dneska někdo říká, že to je velké překvapení, už před rokem a čtyřmi měsíci se žalobce vyjádřil takto.“

Babiš: Tlak na žalobce? Leda ze strany médií

Část politické opozice Babišovi vyčítá například slova ze začátku září, že „jestli existuje spravedlnost, státní zástupce stíhání zastaví“. Možnost, že by byli žalobci pod politickým tlakem, ale premiér odmítl.

„Že jsem řekl, že jsem přesvědčen o nevině, je moje vyjádření, ne tlak. Tlak přicházel ze strany médií,“ prohlásil. Čapí hnízdo podle něj na dotaci mělo nárok, premiér upozornil také na vysokou návštěvnost areálu („Chodí tam půl republiky.“).

Babiš rovněž zopakoval již vícekrát sdělené vyjádření o diskreditační kampani. „Nebyla žádná korupce, nebyl žádný podvod. Byla to kauza, která byla načasovaná před sněmovní volby. Je úplně jasné, že to byla účelová záležitost. Kdybych nevstoupil do politiky, tak jste o Čapím hnízdě nikdy neslyšeli,“ řekl Impulsu – a ve Strakově akademii byl ještě emotivnější: „Tři a půl roku tady na mě a na mou rodinu byla mediální štvanice.“