Prezident Zeman by zastavil stíhání Babiše, pokud by nyní bylo obnoveno

Prezident Zeman by zastavil stíhání Babiše, pokud by nyní bylo obnoveno (zdroj: ČT24)

Pokud by došlo k obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo, prezident Miloš Zeman by využil své ústavní pravomoci a zastavil by ho. Hlava státu to oznámila v rozhovoru na TV Barrandov. Premiérovo stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu zrušili pražští žalobci minulý týden, jejich rozhodnutí nyní přezkoumá nejvyšší státní zástupce. Prezidentova slova jeho práci neovlivní, prohlásil pro ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

„Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice, to znamená rovněž zastavení trestního stíhání,“ upozornil Zeman. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, tak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl.“

Ústava ve výčtu prezidentových kompetencí uvádí, že prezident republiky „nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo“. K takzvané abolici potřebuje hlava státu podpis premiéra nebo jím pověřeného člena vlády, teoreticky tedy i samotného Andreje Babiše.

Zeman: Obnova stíhání by byla politickým rozhodnutím

Městské státní zastupitelství v Praze informovalo o zastavení stíhání Babiše a dalších v pátek, usnesení je pravomocné. Pražští žalobci ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

Prezident řekl, že před pátečním rozhodnutím státních zástupců by s abolicí váhal. „Pokládal bych to za poněkud svévolné,“ podotkl s tím, že nyní by už ale obnovu premiérova případu vnímal jako politikum.

„Teď již bych to považoval za politické rozhodnutí. Protože tito dva státní zástupci – a zejména státní zástupce Šaroch, který ten spis studoval zhruba rok, odvedli dobrou práci a já si jejich práce vážím,“ sdělil v pořadu prezident. Podle člena Unie obhájců Ondřeje Múky ale takové prezidentovo sdělení „ovlivňuje Nejvyšší státní zastupitelství a snižuje autoritu nejvyššího státního zástupce“.

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání,“ řekl pro Českou televizi mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Doplnil, že nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a podle toho bude postupovat. 

Hlava státu přitom v kampani před svým loňským znovuzvolením jasně vyloučila, že by abolici použila. „V žádném případě ne, protože on sám se musí očistit,“ řekl v debatě České televize před druhým kolem prezidentské volby. Ujišťoval, že svůj postoj nezmění. „Za prvé jsem nikomu abolici za pět let svého prezidentování neudělil. A nezměním názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,“ uvedl loni.

„Chucpe“ i „tvrdý úder mocných“. Opozice odmítá Zemanovu úvahu

Prezidentovo vyjádření prakticky okamžitě rozbouřilo i tuzemskou opozici, která se k němu postavila značně odmítavě.

Lídr občanských demokratů Petr Fiala označil Zemanova slova za „tvrdý úder mocenského dua Zeman-Babiš všem, kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem“ a předsedu vlády označil za oddaného služebníka hlavy státu. Současně vyzval k bedlivému sledování toho, jaké „protislužby za to Hrad od premiéra dostane“.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek vnímá Zemanova slova, jako příslib „podmíněné milosti“ pro Andreje Babiše. „Já to považuji za hanebnost, také to považuji v podstatě za přiznání k mafiánskému chování. Je to něco, co udělal pan Klaus pro tuneláře a předtím pan Mečiar pro únosce. Podle mě je to zneužití mandátu,“ řekl Michálek.

Události, komentáře: Prezident hodlá případně využít práva abolice (zdroj: ČT24)

Kritický je i předseda lidové strany Marek Výborný, podle kterého hlava státu „upírá nejvyššímu státnímu zástupci krok, který mu záleží, a to nějakým způsobem rozhodnout“. S odkazem na znění ústavy Výborný také upozornil na nutnou kontrasignaci. „Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání,“ napsal na Twitteru a možnost abolice označil za chucpe.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil soudí, že jde o pohrdání právem a institutem milosti. „Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný,“ konstatoval.

Předseda zastupitelského klubu strany Miroslav Kalousek potom vyjádřil obavu o premiérovo zdraví. „Prezident Zeman vždy tvrdil, že milost udělí pouze z vážných humanitárních důvodů. Zjevně ví o zdravotní kondici Andreje Babiše něco, co je veřejnosti neznámo,“ prohlásil Kalousek.

Předseda Starostů Vít Rakušan Zemanova slova označuje za „nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce“ a čte je jako vzkaz občanům, že „stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne“.

Dlouhý nos na kritiky, zhodnotil Dolejš

Zemanův výrok zkritizoval i šéf vládní ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásach do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany,“ uvedl. 

Prezidentova slova odsoudil také místopředseda ČSSD Ondřej Veselý: „Asi každý musel čekat, že za tím, že Babiš před prezidentem vždycky změkne jako máslo, bude něco takového. Jen je mi líto obyčejných lidí, protože ti nejsou nedotknutelní a musí za své činy vždy pykat.“

Poslanec KSČM Jiří Dolejš naopak poukázal, že prezident se svým prohlášením počkal, až bylo rozhodnutí státního zastupitelství pravomocné. „To gesto je tradičně zemanovské. Je to dlouhý nos na ty, kteří kritizují práci státního zastupitelství, a zároveň ukazuje, že se nebojí v předvečer jednání o ústavní žalobě vůči sobě,“ poznamenal Dolejš.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že se k věci nebude vyjadřovat. „Taková situace dosud nenastala. Nikdy jsem nespekulovala nad tím, co by bylo, kdyby. Nebudu to dělat ani v tomto případě. Na podobné otázky mohu reagovat, až taková situace nastane,“ uvedla Benešová.

Poslanec vládního ANO Milan Feranec soudí, že abolice vůbec nebude potřeba. „Nepředpokládám, že by trestní řízení bylo obnoveno,“ uvedl.

Podobně reagoval i sám Andrej Babiš. „Myslím, že nic takového nemůže nastat. Myslím, že to zbytečně vyvolává vášně a není to na místě,“ uvedl. Slova prezidenta ho proto nepotěšila. „Protože (abolice) není potřeba. Státní zástupci objektivně to stíhání, o kterém já od začátku říkám, že bylo účelové, zastavili. Justice by měla konat bez ohledu na názory politiků nebo novinářů a dalších lidí,“ uvedl.