Ve vládě odpovědné za zastavení stíhání Babiše bych nebyl, reaguje Zaorálek na Zemana

Otázky Václava Moravce s Lubomírem Zaorálkem, Jakubem Michálkem a Radimem Fialou (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by nemohl být ve vládě, která by byla spoluodpovědná za abolici premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Prezident Miloš Zeman tento týden uvedl, že ji Babišovi udělí v případě, že by nejvyšší státní zástupce obnovil premiérovo stíhání v kauze Čapí hnízdo. Abolici přitom musí podepsat také premiér nebo jím pověřený člen vlády.

Ministr kultury Zaorálek prohlásil, že by se na případné abolici premiéra nemohl podílet. „Tak jako bych nemohl být ve vládě, jež akceptuje amnestii, tak jak ji naplánoval Václav Klaus, která pustila tuneláře, kteří spáchali největší hospodářské zločiny v devadesátých letech. Tehdy se to potichu připravovalo, teď zaplať pánbůh se to řeklo nahlas, aby to bylo jasné,“ uvedl. „V takové vládě bych nebyl,“ zdůraznil.

Ministr kultury doplnil, že předpokládá, že situace, za níž by prezident udělil abolici předsedovi vlády, nenastane. „Pokud by (taková situace) nastala, tak je jediné řešení, že trestní systém bude pokračovat a vláda do toho nebude nijak zasahovat a vstupovat,“ dodal.

Zaorálek dále upozornil, že nemluví jenom za sebe, ale za koaliční sociální demokracii. „To jsou ty body, proč ve vládě sedíme – čelit tomu, abychom vytvářeli společnost, ve které vítěz bere vše,“ poznamenal. 

Michálek: Musíme to odmítnout, nebo skončíme jako banánová republika

K rozsáhlé amnestii, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus před odchodem z funkce v roce 2013, přirovnal případnou abolici premiéra Babiše i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který byl také hostem Otázek Václava Moravce.

„Jako politici musíme radikálně tuhle věc odmítnout v zárodku, když se objevila, a nikoliv čekat na to, až se to stane. Jestliže necháme kohokoliv, ať už je to prezident republiky, aby vůbec plánoval nebo veřejně mluvil o takových záměrech, a nesetká se to s radikální kritikou, tak dřív nebo později budeme banánovou republikou,“ tvrdí Michálek.

Události: Podle Babiše je debata o abolici nesmyslná (zdroj: ČT24)

Místopředseda Svobody a přímé demokracie Radim Fiala se domnívá, že prezident svými slovy o abolici pouze upozornil, že má právo ji využít. „Jsem přesvědčen, že prezident Zeman neudělal nic jiného, než řekl, že má toto ústavní právo a že v případě nějaké pochybnosti je schopen tento opravný prostředek použít,“ uvedl Fiala.

Prezident Miloš Zeman tento týden uvedl, že předsedovi vlády udělí abolici v případě, že by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil Babišovo stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, které zastavilo pražské městské státní zastupitelství. V neděli dodal, že bude na premiérovi, zda ji přijme. Abolice vyžaduje kontrasignaci předsedy vlády nebo jím pověřeného člena kabinetu. Následně za ni odpovídá vláda.

Trestní stíhání premiéra Andreje Babiše i dalších obviněných v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo nedávno zastavilo pražské městské státní zastupitelství. Rozhodnutí je pravomocné. Městské státní zastupitelství ho předložilo spolu se spisem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může usnesení zrušit.