Zastavení Babišova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo je pravomocné

Události: Zastavené stíhání premiéra Babiše nespíš nabylo právní moci (zdroj: ČT24)

Zastavené stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho blízkých nabylo právní moci. Proti rozhodnutí nikdo nepodal stížnost. V kauze Čapí hnízdo tak začíná běžet tříměsíční lhůta, ve které rozhodnutí žalobců mohou přezkoumat vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nebo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Mohu potvrdit, že v tuto chvíli nebyl žádný opravný prostředek doručen,“ řekl v úterý odpoledne mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Stížnost nedorazila později ani poštou. To znamená, že zastavení trestního stíhání šesti obviněných v kauze Čapí hnízdo je pravomocné.

Usnesení o zastavení stíhání ještě po nabytí právní moci posoudí Vrchní státní zastupitelství v Praze, které dohlíží na práci pražského městského zastupitelství. „Pokud by zdejší státní zastupitelství došlo k závěru, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu se zákonem a je nutno jej zrušit, zašle neprodleně Nejvyššímu státnímu zastupitelství spolu se spisem stanovisko, ve kterém kvalifikovaně uvede, v čem rozpor se zákonem spatřuje,“ uvedla minulý týden vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v tiskové zprávě.

Konečné slovo ale bude mít právě nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Ten jediný může usnesení zrušit, pokud by bylo v rozporu se zákonem. Rozhodnout musí do tří měsíců. Čas na to tak zřejmě bude mít do poloviny prosince.

Zveřejnit Šarochovy důvody? Babiš nechce, politici a justice jsou pro

Premiér Babiš zveřejnit odůvodnění žalobců nechce. „Nevidím důvod, proč by to mělo být zveřejněno, když u ostatních případů to není ta skutečnost,“ řekl v pondělí po schůzce s prezidentem v Lánech.

Jeho koaliční partner a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček by naopak zveřejnění odůvodnění uvítal. „Až to celé skončí a pokud to celé skončí takto, tak by veřejnost měla vědět, co byly ty důvody, které vedly pana dozorujícího státního zástupce k tomu rozhodnutí, které udělal,“ myslí si Hamáček.

Také podle opozičního poslance a místopředsedy ústavně-právního výboru Jakuba Michálka (Piráti) by měla veřejnost znát odůvodnění žalobců.

Rovněž z justice zaznívá, že důvody státního zástupce Jaroslava Šarocha, které vedly k zastavení stíhání premiéra a jeho blízkých, mají být zveřejněny celé. Jde totiž o kauzu, která se týká premiéra, a zastavení stíhání není obvyklý krok. „Je to možné rozhodnutí, se kterým trestní řád počítá, ale rozhoduje se tak v dosti malém počtu případů,“ tvrdí předseda Unie státních zástupců Jan Lata. 

I předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš si myslí, že s odůvodněním by se společnost seznámit měla. „Ptáte-li se z hlediska veřejného zájmu, tak ten tu je. Já ho vidím,“ řekl Bureš v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Zveřejnění důvodů, které vedly k zastavení stíhání, se domáhají také organizátoři demonstrací proti Babišovi a za nezávislost justice. 

Pražské státní zastupitelství podle svého mluvčího Aleše Cimbaly o požadavku politiků i veřejnosti uvažuje. Zájem veřejnost prý vnímá, celé odůvodnění ale nejspíš neposkytne. „Zvažujeme, co budeme moci z celého rozhodnutí poskytnout,“ reagoval s tím, že zastupitelství zveřejní nejspíš jen ty části rozhodnutí, ze kterých vyplývají postupy žalobce.

Devadesát stran

Podle informací ČT má usnesení o zastavení stíhání z pera státního zástupce Jaroslava Šarocha asi devadesát stran. Jeho obsah není veřejný, přiblížil ho ale šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím v páteční tiskové zprávě: „Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání.“

Provedené dokazování ale podle Erazíma nakonec ukázalo, že farma definici malého a středního podniku splňovala. „Opakovaně zmiňované propojení prostřednictvím řady akcionářů na úrovni rodinných příslušníků s koncernem Agrofert nehrálo při posouzení roli, neboť Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájemně v podnikání nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu,“ píše se v tiskové zprávě.

Zastavení trestního stíhání se netýká syna premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten je stíhán zvlášť. Zdržuje se totiž ve Švýcarsku a českým policistům se zatím nepodařilo zajistit jeho výslech.

V případě, že vyšetřovaný čin nebyl trestný, krajská státní zastupitelství v posledních třech letech zastavila čtyřiadvacet stíhání a čtyři  z nich se posuzovaly déle než dva roky. Za stejnou dobu pak žalobci ukončili dalších dvacet stíhání, v nichž se neprokázalo, že skutek spáchal obviněný. Přes dva roky trvalo sedm z nich.