Opozice vyzvala prezidenta, aby přestal uvažovat o abolici. „Již úvahy poškozují důvěru občanů“

Události: Část opozice vyzvala Zemana, aby přehodnotil úvahu o použití abolice (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman by měl podle části opozičních politiků „ještě jednou zvážit a přehodnotit“ svá slova o zastavení případného trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), kdyby bylo po přezkumu nejvyšším státním zástupcem obnoveno. Řekl to předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala s představiteli Pirátů, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Babiš v úterý během návštěvy USA označil danou debatu za nesmyslnou s tím, že v jeho případě není abolice potřeba.

Opoziční politici hovoří v souvislosti se slovy, která vyřkl prezident Miloš Zeman minulý týden v rozhovoru pro TV Barrandov, o narušení důvěry veřejnosti či ohrožení právního státu. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, tak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ řekl prezident televizi.

Podle Petra Fialy ale není vhodné o abolici ani uvažovat. „Jsme přesvědčeni, že v tomto konkrétním případě již samotné úvahy poškozují důvěru veřejnosti v rovnost občanů před zákonem,“ citoval šéf ODS z prohlášení, které vzniklo na jeho schůzce s předsedy Pirátů Ivanem Bartošem, KDU-ČSL Markem Výborným a STAN Vítem Rakušanem a místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Podle předsedy Starostů ale není prohlášení pouze výzvou. „My i vítáme. Vítáme slib pana předsedy vlády, že daného institutu nevyužije, odmítne ho, nebude ho podepisovat, nebude ho nikdo z vlády kontrasignovat. Doufáme, že nebude docházet k názorovým posunům jako v případě pana prezidenta,“ řekl Rakušan s odkazem na to, že hlava státu již dříve odmítla, že by institutu abolice v případě Andreje Babiše využila. 

Premiér totiž dal po Zemanovu prohlášení znovu najevo, že by abolici – kterou by z titulu funkce předsedy vlády zřejmě musel podepsat – nepřijal

V úterý pak Babiš z USA vzkázal, že mu vyjádření prezidenta vůbec nepomohlo, ale spíše uškodilo. „Není potřeba žádná abolice. Jsem přesvědčen, že i nejvyšší státní zástupce nemůže nic jiného najít, než našli státní zástupci, kteří to měli na starosti,“ vyjádřil se premiér, který současnou debatu označil za nesmyslnou. 

„To je absolutně nesmyslná debata. Nevím, proč se taková debata vede. Čtyři roky tady bylo vyšetřování, dva státní zástupci jednoznačně potvrdili, že žádný trestný čin se nestal,“  řekl v úterý Babiš.

Opozice: Není nám to jedno

Kritika se od představitelů některých opozičních stran ozývala již bezprostředně po Zemanově rozhovoru. Petr Fiala hovořil o „tvrdém úderu“, který dopadl na ty, „kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem“. Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek hovořil o údajném „zneužití mandátu“, další politici se domnívají, že prezident upírá rozhodnutí nejvyššímu státnímu zástupci, případně že na něj takto tlačí.

Opoziční lídři připustili, že jejich politická síla není velká. „Jsme si dobře vědomi toho, jak vypadá politická mapa České republiky, jsme si také vědomi síly a limitů opozice. Nicméně se domníváme, že jsou situace, ve kterých je zapotřebí vyjádřit stanovisko, říct, že nám to není jedno, postavit se společně za správnou věc,“ zdůvodnil Fiala, proč pět stran, kterým dohromady patří pouze 68 poslaneckých křesel, prohlášení vůči prezidentovi a premiérovi sestavilo.

Dolejš v Zemanových slovech vidí gesto nebojácnosti

Miloš Zeman se o možném svém zásahu do případu, který se točí kolem dotace na Čapí hnízdo, zmínil v době, kdy se blíží sněmovní hlasování o ústavní žalobě na jeho osobu. Opozice návrh protlačila Senátem, kde má většinu, zároveň však potřebuje ústavní většinu hlasů v dolní komoře, pokud má být žaloba opravdu podána. Například poslanec Jiří Dolejš (KSČM) řekl, že prezidentův výrok vnímá jako ukázku toho, „že se nebojí v předvečer jednání o ústavní žalobě“.

Opozice potřebnou třípětinovou většinu hlasů zřejmě nenalezne, prezident má za sebou hlasy vládních stran i komunistů, jak zástupci stran ujistili před úterním jednáním sněmovny.

Trestní stíhání Andreje Babiše i dalších obviněných v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo je nyní pravomocně zastavené. V září tak rozhodlo Městské státní zastupitelství v Praze. Situaci by tedy mohl změnit jen nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který má na přezkoumání tři měsíce.