Teplé, i když deštivé dny doplní v polovině týdne mrazivé noci

Po teplém víkendu se v první polovině týdne mírně ochladí. Ve čtvrtek budou noční teploty místy klesat pod bod mrazu a na horách může zasněžit. Obloha bude po celý týden zatažená s přeháňkami. Ke konci týdne a o víkendu očekávají meteorologové oteplení až na 19 stupňů. Vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle dlouhodobého výhledu počasí budou nadcházející dva týdny teplotně spíše podprůměrné.

Na počátku minulého týdne se po slunečné a teplé neděli nejen zatáhlo, ale také ochladilo a velká část týdne byla chladná. To se nebude opakovat a po teplém víkendu bude následovat týden, kdy by měly nejvyšší denní teploty většinou zůstat nad 10 stupni nebo jen těsně pod nimi. Nejchladnější bude zřejmě středa s maximy mezi 8 a 12 stupni Celsia.

Uvedené hodnoty nicméně platí jen pro podhůří. Na horách, zřejmě v polohách nad 600 metrů, by mohlo v úterý sněžit, i když už ne zvlášť vydatně.

Noční teploty kolem nuly

Chladné budou noci. Ta pondělní to ještě ani nenaznačovala, podle předpovědi se měly nejnižší teploty pohybovat mezi 8 a 12 stupni, ale každá další noc bude chladnější. V noci na středu, čtvrtek a pátek bude nejméně v části Česka mrznout s teplotami minus 1 až plus 3 ve středu a pátek a minus 3 až plus 1 ve čtvrtek.

„Kde přesně bude mráz nejsilnější, budeme ještě upřesňovat podle množství oblačnosti. Po mrazech v předchozích týdnech je to další nepříjemná zpráva, která může znamenat ohrožení vegetace – kvetoucích stromů a podobně,“ uvedl meteorolog Michal Žák.

Deštivý výhled

Většinu týdne bude nebe zatažené a bude pršet, v pondělí by mohly ojediněle být i bouřky. Bez deště by se mohly obejít středa a čtvrtek, kdy by mělo být přechodně až polojasno – s čímž také souvisí očekávaný noční mráz. Pršet bude i v druhé polovině týdne a zřejmě i o prodlouženém víkendu, i když by teploty mohly být vesměs nad 15 stupni.

„Vypadá to, že v pátek k nám dorazí od západu brázda nízkého tlaku vzduchu, se kterou přijde velká oblačnost a srážky,“ očekává Žák. Nejvíce pršet bude pravděpodobně v sobotu.

V pondělí nicméně klesla hladina Vltavy v Praze a dostala se pod úroveň prvního stupně povodňové aktivity, který byl posledním dozvukem vydatných srážek z poloviny dubna. Český hydrometeorologický také odvolal výstrahu, kterou původně vydal s platností až do úterý.

Období do 7. května má být teplotně podprůměrné. „Minimální teploty se budou pohybovat kolem čtyř stupňů Celsia a maximální kolem patnácti stupňů,“ uvedli meteorologové ve výhledu. Oteplit by se mělo až ve druhém květnovém týdnu.

Srážkové úhrny se po extrémních srážkách z poloviny dubna dostaly v uplynulém týdnu do průměrných hodnot. „Do poloviny května očekáváme také většinou průměrné srážkové týdny, poslední týden od 15. do 21. května by měl být sušší,“ dodal ČHMÚ.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.