V řekách ještě teče hodně vody, Nežárka klesla těsně pod druhý povodňový stupeň

Rozvodněno bylo po deštích z konce minulého týdne v úterý odpoledne stále šest řek na jedenácti měřicích stanicích v celém Česku. Večer počet míst s povodňovou aktivitou klesl na rovnou desítku. Nyní jsou už všechny na prvním stupni povodňové aktivity. Nežárka dlouho držela stupeň druhý, v 15:30 klesla těsně pod něj. Výstraha v souvislosti s povodněmi platí už jenom v Praze, vyhlášena je do středečního dopoledne.

Na žádném místě, kde je povodeň, již hladiny nestoupají. Pokles je ale přinejlepším pozvolný. V Nežárce, která je v jihočeském Hamru na druhém stupni povodňové aktivity, ubylo od večera, kdy jej dosáhla, vody jen nepatrně. Hladina byla řadu hodin na 320 centimetrech, nejvýše byla na 324 centimetrech. V úterý odpoledne klesla na 319, tedy jediný centimetr pod hranici druhého povodňového stupně. Do večera hladina spadla jen o pár dalších centimetrů.

Model hydrologů předpokládal, že hladina po pondělní večerní kulminaci velmi rychle poklesne, to se však nestalo. „Podle předpovědí už se měla hladina dostávat k nižším hodnotám. Teď se zdá, že bude pravděpodobně kulminovat. Postupně by i na Nežárce měla voda odtékat a hladina by měla začít klesat,“ předeslala ráno meteoroložka Jarina Sochorová. To se nakonec potvrdilo.

Na devíti dalších místech zůstává první stupeň povodňové aktivity. Klesla na něj i hladina Dyje na Nových Mlýnech a v Břeclavi-Ladné, která byla ráno ještě na druhém stupni, na obou místech ale průtok ovlivňují i vodohospodáři prostřednictvím novomlýnské hráze.

Vysoko je hladina na dolním toku Vltavy i na Labi. V Praze, kde řeka od pondělního večera velmi zvolna klesala, vody před polednem opět mírně přibylo, po poledni zůstávalo protékající množství stabilní – vody nepřibývá, ani neubývá.

Také hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně po nočním poklesu zůstala docela vysoko nad hranicí povodňové aktivity a vody dál příliš neubývalo. Až večer z mapy stupňů povodňové aktivity krajské město zmizelo.

Kromě Nežárky, Dyje, Labe a Vltavy jsou na prvním stupni ještě Lužnice v Klenovicích a Bechyni a Svratka nad Brnem.

Meteorologové předpověděli slabý déšť

Kvůli rozvodněným řekám vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahy, většina z nich ale platila jen do úterních 11 hodin. Dál – do středečního dopoledne – trvá už jen v Praze. Podle ČHMÚ ještě zůstane Vltava kvůli manipulacím na přehradě ve Vraném na prvním povodňovém stupni.

Na úterý a středu předpověděli meteorologové ještě občasný déšť, má být ale slabý a neměl by mít na množství vody v řekách výrazný vliv. V úterý přes den mělo být maximálně devět až čtrnáct stupňů Celsia, ve středu má být jen šest až deset stupňů. Na jihovýchodě republiky může být o dva až tři stupně více.