Taxíky jako prostředek pro nelegální migraci. Policie podezřívá řidiče Boltu z převážení běženců

Policie v souvislosti se zátahem na Pražském okruhu v minulém týdnu začala prověřovat řidiče přepravní společnosti. Podezřívá ho z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. České televizi to sdělil mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Podle informací ČT se jedná o řidiče společnosti Bolt. Firma zatím o případu nemá informace, manažerka Soňa Stloukalová pouze uvedla, že řidiči Boltu nejsou zaměstnanci firmy. Nejedná se o jediný podobný případ, který cizinecká policie eviduje. Podle Urbana cizinci věří tomu, že vozidla taxislužby policie spíš nezkontroluje.

„S řidičem (byly) zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedl pro ČT Urban. Potvrdil také, že se ve voze taxislužby nacházeli migranti. Řidič, který měl povolení pracovat pro přepravní službu, si zatím obvinění nevyslechl.

Podle záběrů, které má ČT k dispozici, se jednalo o vozidlo přepravní společnosti Bolt. „Ohledně předmětné situace nemáme bližší informace, které bychom mohli komentovat. Policii poskytneme plnou součinnost, aby se podařilo případ vyřešit,“ uvedla Soňa Stloukalová, country manažerka Boltu pro Česko a Slovensko.

„Rádi bychom zdůraznili, že partnerští řidiči nejsou zaměstnanci společnosti Bolt, ale samostatné podnikatelské subjekty, které aplikaci Bolt využívají pro své podnikání. Vozidla, leč s označením Bolt, nepatří společnosti Bolt, ale soukromým podnikatelským subjektům,“ dodala Stloukalová.

Policie zadržela 16 Syřanů

Policie minulé úterý na Pražském okruhu zadržela 16 lidí původem ze Sýrie, mezi nimiž byli převaděči i migranti, včetně matky s dítětem. Do Česka se dostali takzvanou balkánskou cestou přes Slovensko, namířeno měli do Německa.

Urban uvedl, že cizinecká policie v Česku eviduje využití všech typů dopravy pro transport migrantů, včetně vozidel taxislužby. Nejedná se ale podle něj o příliš časté případy. „Motivací ze strany cizinců využívat vozidla taxislužby je představa, že mají nižší pravděpodobnost kontroly ze strany policie,“ vysvětlil mluvčí. Doplnil také, že ne vždy o převozu nelegálních běženců řidič služby ví. „Nemůžeme potvrdit, zda vozidlo objedná migrant, nebo převaděč,“ dodal.