Summit dostal Babiše do časové tísně, schůzku s prezidentem odložil na úterní večer

Události: Den před plánovanou schůzkou v Lánech (zdroj: ČT24)

Až v úterý večer v osm hodin navštíví prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), aby si promluvili o výměně ministra kultury, kterou hlava státu zatím nechce učinit. O odklad schůzky plánované původně na odpoledne požádal Babiš kvůli prodloužení summitu Evropské unie a své nutné cestě do Bruselu.

Schůzka prezidenta, premiéra a předsedy koaliční ČSSD začne později, než politici původně plánovali. O potřebě termín posunout hovořil během dne Andrej Babiš, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka mu hlava státu vyhoví.

„Pan prezident vyšel vstříc požadavku premiéra Andreje Babiše,“ uvedl mluvčí. Babiš musí do úterý zůstat v Bruselu, kde bude v úterý pokračovat unijní summit. I když evropští státníci jednali od nedělního večera více než 18 hodin, nedokázali se zatím shodnout na obsazení klíčových unijních funkcí.

Babiš doufá, že na lánském setkání dokáže prezidenta přesvědčit, aby po více než měsíci vyhověl návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Prezident přicestoval na zámek již v neděli, kvůli setkání s Babišem a Hamáčkem přerušil svou tradiční červencovou dovolenou v Novém Veselí na Vysočině.

Pokud by se summit v úterý dále protahoval, má Babiš v plánu z Bruselu odletět před jeho koncem. V takovém případě by české zájmy zastupoval buď předseda unijních vrcholných schůzek Donald Tusk, nebo některý z premiérů zemí Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko); tradičně tuto roli přebírá slovenský ministerský předseda, tedy nyní Peter Pellegrini.

Babiš ale upozornil, že také Pellegrini bude možná muset odcestovat předčasně, a zastupování Česka by tak podle něj mohlo zřejmě připadnout polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému.

Schůzka v Lánech, na kterou je jednání summitu podle Babiše „dobrý trénink“, by měla přispět k uklidnění politické krize kolem zdržované změny na postu ministra kultury. 

Hamáček: Schůzka je klíčová pro další vývoj

Podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který se má schůzky účastnit také, je lánské setkání zásadní pro další vývoj ve vládě. Hamáček to uvedl v pondělí před jednáním kabinetu. Při té příležitosti zopakoval, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo budou její ministři, tak nemá smysl ve vládě být.

 „Všichni víme, že ten klíčový moment je úterý, ale předesílám, za předpokladu, že nám to Evropská rada nezkomplikuje. Já jsem teď mluvil s panem premiérem, on se spojí s panem prezidentem, protože pan premiér nejlépe ví, jaký je odhad vývoje. Pokud se nestane nic mimořádného, klíčové rozhodnutí padne zítra (v úterý),“ řekl Hamáček.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz ČTK odpověděl, že iniciativa je výhradně na straně Babiše a Hamáčka, kteří o schůzku žádali.

Výměnu Staňka za místopředsedu strany Michala Šmardu, se kterou Zeman otálí, označila ČSSD před týdnem za jednu z podmínek pokračování ve vládě. „Předpokládám, že pokud bychom neměli možnost prosazovat své lidi ve vládě, potom v té vládě samozřejmě nemůžeme dál být,“ zopakoval v pondělí sám Šmarda. Jako jednu z možností uspíšení řešení zmiňovali zástupci ČSSD i podání kompetenční žaloby na prezidenta. Takovou variantu ale Babiš odmítá.

Babiš: Pokud by sociální demokraté odešli, znamenalo by to předčasné volby

Andrej Babiš v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že si nemyslí, že by ČSSD odešla z vlády. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to podle něj de facto předčasné volby. Uvedl také, že by v takovém případě v parlamentu jednal s předsedy stran a ptal se jich, zda chtějí volby, nebo mají jiné řešení. Takový postup by považoval Hamáček za logický. „Samozřejmě co se týká voleb, každá politická strana musí být připravena projít testem voleb, to platí i pro sociální demokracie,“ doplnil.

Michal Šmarda dodal, že „politická strana, která se bojí voleb, je strana, která není dostatečně sebevědomá a nemá právo na důvěru voličů, čili ani sociální demokracie se voleb nebojí“.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jsou předčasné volby krajním prostředkem. Věci, které v současnosti vláda řeší, jako například boj se suchem, by se tím zdržely. Variantu, že by ANO šlo případně do vlády s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, si kvůli programovým rozporům „těžko umí představit“.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) věří, že se premiér, vicepremiér a prezident dohodnou a koalice bude moci pokračovat. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nechtěla spor komentovat. „Já myslím, že za nás se velmi podrobně vyjádřil pan předseda Hamáček,“ uvedla.

Podle poslance ANO Patrika Nachera by předčasné volby byly žádoucí. „Všichni to vidíme, nikdo to neřekne nahlas. Tak já začnu. Sněmovna neustále něco odkládá, protože místo toho řeší jednu krizi za druhou. Novely musejí čekat, až se projedná ,velká‘ politika a skončí obstrukce. Tohle nemá cenu. Řešením jsou předčasné volby. Pojďme do nich,“ uvedl politik na svém Twitteru.  

„Bylo by to určitě řešení v tom směru, že by ze sněmovny konečně vypadly vzteklé a nabubřelé pětiprocentní straničky, co nenávidí vlastní zemi a zajímá je jen vlastní prospěch,“ reagoval na Nacherův tweet prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.