TÉMA

Antonín Staněk

Reportéři ČT: Církev nevýhodně dala k užívání pozemek, který jí už nepatřil. Roli zřejmě hrály známosti s Hradem
Lukrativní pozemek v Praze se stal předmětem sporu. Katolická církev ho dala na sedmdesát let k užívání podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, známému bývalého prezidenta Miloše Zemana. A to za velmi nízkou cenu. Problém tkví také v tom, že pozemek církvi v tu dobu už léta nepatřil. V rámci restitučních sporů ho vysoudila Praha, ta zase změnu nenechala zanést do katastru. Představitelé církve dnes tvrdí, že o rozsudku nevěděli. Reportéři ČT ale získali svědectví, které naznačuje opak. Natáčel Ondřej Golis a Jana Neumannová.
19. 6. 2023|
Bývalý šéf komunistů Filip se omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Fajtovi za výrok o dluzích
Spor bývalého předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a někdejšího ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po téměř čtyřech letech končí. Filip se v únoru omluvil Fajtovi za výrok, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Smír pravomocně schválil Městský soud v Praze. Muži se soudili i kvůli Filipově výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. Soud dal ale bývalému poslanci za pravdu.
7. 3. 2023|Šimon Rogner
Hladík se stal náměstkem na ministerstvu životního prostředí
Vicepremiér Marian Jurečka, který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, v pondělí jmenoval svým náměstkem kandidáta lidovců na ministra Petra Hladíka (oba KDU-ČSL), k němuž má výhrady prezident Miloš Zeman. Hladík po svém jmenování řekl, že získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka delegovat.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 18:27|
Bez dvojitého souboje. Tři senátoři míří do Valdštejnského paláce hned po prvním kole
Aby se kandidát stal senátorem, musí získat alespoň 50 procent hlasů voličů, kteří se zúčastní voleb a odevzdají svůj platný hlas. Není to ale úkol jednoduchý, zvláště když v obvodu kandiduje více uchazečů. Proto se v naprosté většině případů koná kolo druhé, v němž se utkají dva postupující a je tak zajištěno, že vítěz získá nadpoloviční většinu hlasů. V letošních volbách se však třem kandidátům podařilo zvítězit už v kole prvním.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 10:12|Kamil Švec
Senátorem za Bruntál bude opět Ladislav Václavec za ANO
Senátorem ve volebním obvodu Bruntál byl už v prvním kole zvolen lékař Ladislav Václavec (za ANO). Získal 58,85 procenta hlasů a obhájil svůj senátorský mandát. O hlasy na Bruntálsku usilovalo šest kandidátů, voličská účast činila 40,28 procenta.
24. 9. 2022|
Národní galerie obcházela zákon a uzavírala smlouvy bez soutěže, zjistil kontrolní úřad
Národní galerie v Praze (NG) obcházela v letech 2018 až 2020 zákon o registru smluv a bez soutěže uzavírala smlouvy na některé služby, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Zásadní problémy podle něj provázely i hospodaření galerie. Podle mluvčí NG Evy Sochorové jsou zjištěné problémy spojené s předchozím vedením a galerie pracuje na jejich nápravě. Menší nedostatky kontroloři odhalili také u Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (UPM).
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 12:13|
Teplické Hadí lázně zůstávají památkou. Majitel usilující o sejmutí ochrany neuspěl u soudu
Hadí lázně v Teplicích zůstanou kulturní památkou. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Treinvest proti rozsudku Městského soudu v Praze, který stejným způsobem naložil se žalobou firmy proti rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
22. 10. 2021|
Klaus se omluví Fajtovi za výrok o milionových dluzích. Uzavřeli smír
Bývalý prezident Václav Klaus se omluví někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výrok, že kvůli němu zdědil Pražský hrad milionové dluhy. Muži uzavřeli smír, který ve čtvrtek pravomocně schválil pražský městský soud. Spor se týkal výstavy o umění v době Karla IV.
26. 8. 2021|
Potřebujeme moderně vyzbrojenou armádu, myslí si představitelé politických stran
Poslední předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval právu  a bezpečnosti země. Zástupci sněmovních stran se shodli, že právě vojáci sehráli zásadní úlohu v době pandemie a odvedli velký kus práce. Zároveň považují za nezbytné, aby armáda prošla modernizací, ať už jde o nákup vojenské techniky, nebo nábor nových lidí.
18. 6. 2021|
Domácí i sexuální násilí jsou problém, shodli se politici v diskusi
Zástupci parlamentních stran se ve speciálním vydání Událostí, komentářů shodli, že sexuální a domácí násilí je v české společnosti problém. Poslanci debatovali také o tom, jak vláda zvládla pandemii, či o vybírání nového nejvyššího státního zástupce. V pořadí šestou debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 6. 2021|
Česko podle návrhu resortu financí nedostojí slibům daným NATO, pro rok 2024 by byl rozpočet na obranu pod dvě procenta HDP
Návrh ministerstva financí počítá s tím, že v roce 2024 by Česko na obranu dávalo 1,47 procenta svého hrubého domácího produktu. V pátek to potvrdil mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Rozpočet ministerstva obrany by tak byl v roce 2024 výrazně nižší, než co Česká republika slibuje spojencům z NATO.
4. 6. 2021|bja
Kdyby vyhrál volbu předsedy ČSSD Petříček, z vlády bych odešel já, říká Hamáček
Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu obhájil místo předsedy ČSSD a v důsledku toho se stal od pondělí také pověřeným vedení ministerstva zahraničí místo svého protikandidáta Tomáše Petříčka (ČSSD). Kdyby ho Petříček ve volbě předsedy porazil, odstoupil by ale z ministerské pozice naopak Hamáček, řekl v Interview ČT24.
12. 4. 2021|
Babiš chce, aby před Vánoci stát nabídl občanům antigenní testy zdarma
Premiér Andrej Babiš (ANO) by si přál, aby stát umožnil deset dní až týden před Vánoci všem občanům dobrovolně a zdarma podstoupit antigenní test na covid-19. Hygienici potvrdili v úterý k 18. hodině zatím 3151 nových případů covidu, to je o 500 víc než minulé úterý, kdy byl státní svátek. Od začátku epidemie se v Česku nakazilo téměř půl milionu lidí.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 20:26|
Středoevropské fórum získá futuristický vzhled. Stavět se bude podle původního návrhu
Dlouho plánovanou expozici středoevropského výtvarného umění (SEFO) vybuduje Muzeum umění definitivně v proluce v Denisově ulici, a to podle původního návrhu architekta Jana Šépky. Rozhodnutí v pátek oznámilo vedení muzea a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na stavbu výjimečné expozice futuristického vzhledu loni v lednu vláda uvolnila 593 milionů korun.
11. 9. 2020|
Filip se nechce omlouvat exřediteli Národní galerie Fajtovi. Odvolal se
Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) se nechce omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi. Podal proto odvolání ve sporu, který v červnu prohrál u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten rozhodl tak, že se má Filip za své nepravdivé nařknutí Fajta z finančních machinací omluvit.
14. 8. 2020|Klára Hyláková
Události komentáře
Zaorálek spojuje odvolání šéfa Národní knihovny s problémy kolem miliardových zakázek. Ministr lže, řekl Kocanda
Úterní odvolání ředitele Národní knihovny Martina Kocandy zdůvodnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) problémy s IT zakázkou na e-knihovnu, která podle něj souvisí i s podobnými zakázkami samotného ministerstva. Těmi se nyní zabývá policie. Ministr v Interview ČT24 řekl, že kolem projektu e-knihovny se pohybovali lidé spojení se zakázkami, které označil za zmanipulované. Podle Kocandy ministr lže.
22. 7. 2020|
Filip se má omluvit bývalému řediteli Národní galerie, usnesl se soud
Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se šéf komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip musí omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi za výroky, které o něm uveřejnil v souvislosti s Fajtovým koncem v čele galerie. Rozsudek není pravomocný.
26. 6. 2020|
Fajtova výpověď z Národní galerie platí. Bývalý ředitel se neodvolal
Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní Galerie Praha byla platná. Závěr Obvodního soudu pro Prahu 1 je pravomocný, Fajt se proti němu neodvolal. Odvolací soud v květnu rozhodoval už jen o nákladech řízení, a to neveřejně. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby, tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 16:04|Nelson Villarroel
Která muzejní sbírka je v Česku nejbohatší? Ministerstvo kultury o tom podle kontrolorů nemá ponětí
Ministerstvo kultury nemá přehled o muzejních sbírkách, které v zemi jsou, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. Jeho pracovníky zajímalo, jak dobrý má stát přehled o sbírkách, které má ve své správě. Zjistili, že neexistuje podrobná centrální evidence a při inventurách se bez větší pozornosti ukazuje, že mizí tisíce exponátů.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 13:27|
Ministerstvo kultury se omluvilo Fajtovi za odvolání z čela Národní galerie
Ministerstvo kultury se omluvilo bývalému řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi za loňské odvolání z funkce. V textu, který úřad zveřejnil, stojí, že tehdejší ministr Antonín Staněk (ČSSD) uvedl jako důvody Fajtova odvolání informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 23:00|
Knížák, Rösel, Fajt a kdo dál? Začalo hledání nového šéfa Národní galerie
Ministerstvo kultury vyhlásilo výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie Praha. Zájemci se mohou hlásit do 17. června, ministerstvo předpokládá nástup do funkce od 1. října, nejpozději začátkem ledna příštího roku. Funkční období ředitele bude šestileté.
15. 4. 2020|
Poslanci zvolili členy rad České televize a Českého rozhlasu
Poslanci ve středu po poledni otevřeli debatu k volbě nových členů rad České televize a Českého rozhlasu. Do Rady ČT zvolili tři kandidáty z šesti uvolněných míst, do Rady Českého rozhlasu poslali jednoho kandidáta a další místo zůstalo v prvním kole neobsazeno. Zbývající místa obsadí sněmovna v druhém kole tajné volby. Po vyhlášení výsledků jednání dolní komory skončilo.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:15|
Hadí lázně jsou památka. Zaorálek definitivně potvrdil jejich ochranu
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) definitivně potvrdil památkovou ochranu teplických Hadích lázní. Znovu tak změnil rozhodnutí svého předchůdce Antonína Staňka, který vloni krátce před svým odchodem z funkce odňal chátrající klasicistní stavbě v památkové zóně lázeňského města status kulturní památky.
27. 2. 2020|
Kotva přivítala před 45 lety první zákazníky. Nedávno se stala památkou a příští rok se plánuje rekonstrukce
Otevření legendárního obchodního domu Kotva na pražském náměstí Republiky 10. února 1975 asistovali vojáci z nedalekých kasáren. Ti museli zadržovat davy lidí zvědavých na nabídku zboží. Teď obchodní dům plánuje zahájit v příštím roce rekonstrukci.
11. 2. 2020|