Státní zástupce obžaloval muže, který ve sněmovně ohrožoval nožem policisty. Hrozí mu až 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval muže, který se na konci loňského ledna pokusil proniknout do Poslanecké sněmovny s nožem v ruce a ohrožoval tam policisty. Jeho případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Na dotaz ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžaloba muže viní z pokusu o vyhrožování orgánu veřejné moci a z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až 12 let vězení.

„V dotazované věci byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 obžaloba na jednoho muže pro přečin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci ve stadiu pokusu v jednočinném souběhu se zločinem násilí proti úřední osobě,“ popisuje Cimbala.

Incident se odehrál loni 30. ledna dopoledne, kdy se konala pravidelná schůze Poslanecké sněmovny. Muž při vstupu do sídla poslanců vytáhl během bezpečnostní kontroly dva nože a začal s nimi ohrožovat přítomné příslušníky ochranné služby, zároveň se dožadoval vstupu na galerii pro veřejnost nacházející se nad jednacím sálem.

Muž chtěl ve sněmovně vyjádřit nesouhlas s poslanci

Ochranná služba ho následně zpacifikovala a zadržela, kromě dvou nožů u něj policisté našli také teleskopický obušek. Když ho odváděli do auta, prohlásil, že chtěl protestovat proti „tomuhle systému“.

„Obviněný muž chtěl vniknout na zasedání zákonodárného sboru a verbálně vyjádřit svou nevoli s výkonem poslaneckého mandátu zasedajících poslanců, což se mu s ohledem na včasný zákrok policistů nepodařilo,“ upřesnil Cimbala. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Policie muže následně obvinila z trestného činu násilí proti úřední osobě. Za to mu v krajním případě hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Obviněný byl původně ve vazbě, v únoru ho ale na svobodu propustil Městský soud v Praze, který vyhověl jeho žádosti. Muž je tak vyšetřován na svobodě.