Muž ozbrojený nožem se snažil proniknout do sněmovny, policisté ho zadrželi

Muž ozbrojený nožem se snažil proniknout do sněmovny (zdroj: ČT24)

Do Poslanecké sněmovny se pokusil proniknout muž ozbrojený nožem, ohrožoval policisty na místě. Policie ho zadržela, při incidentu nebyl nikdo zraněn. Podle předběžné právní kvalifikace hrozí muži až čtyřletý trest za trestný čin násilí proti úřední osobě, uvedli odpoledne policisté.

„Do jednoho z vchodů Poslanecké sněmovny v Praze vstoupil jednatřicetiletý ozbrojený muž, který se dožadoval vpuštění do objektu. S nožem v ruce ohrožoval policisty na místě. Muž byl zadržen, převezen na policejní služebnu k provedení dalších úkonů. Při incidentu nebyl nikdo zraněn,“ uvedla policie.

U muže policie našla dva nože a teleskopický obušek. „Podle mých informací byl policista bezprostředně ohrožen nožem, nešlo o statické vyhrožování, ale o aktivní útok. Proto velice kvituji počínání ochranné služby,“ zdůraznil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

V té době přicházela do sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Když jsem procházela turniketem při vstupu do sněmovny, tak jsem najednou viděla, jak se policisté, ochranka vrhají na nějakého muže. Byl tam křik, hrozně jsem se lekla, bála jsem se, protože jsem vůbec nevěděla, co se děje. Byla jsem od toho čtyři, pět metrů,“ popsala a vyzdvihla práci policie.

Mračková Vildumetzová: Bála jsem se, od útoku jsem byla čtyři metry (zdroj: ČT24)

Podle fotografií na serveru Novinky.cz se muž pokoušel vejít do hlavního vchodu budovy, v níž se ve stejnou dobu konala schůze dolní komory. Server uvedl, že muž podle svých slov protestoval proti systému.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že se teprve ke vstupu do sněmovny chystal. „Ještě neprošel bezpečnostním rámem,“ řekl. Ocenil, že při zásahu neutrpěl zranění ani útočník, ale žádný z policistů. Vondráček také řekl, že podle jeho informací jednal muž sám.

Podle policie se ozbrojený člověk pokoušel dostat na galerii pro veřejnost, která se nachází nad jednacím sálem. Motivaci zadrženého policie zjišťuje. „Muž se měl podle předběžné právní kvalifikace dopustit trestného činu násilí proti úřední osobě,“ napsali odpoledne policisté na Twitter. Muži za to hrozí až čtyřletý trest.

Vstup do Poslanecké sněmovny hlídají policisté a všichni, kdo vcházejí do budovy, musejí projít bezpečnostní prohlídkou. Po útoku platí ve sněmovně podle Vondráčka standardní bezpečností opatření; podle něj je ale na místě otevřít debatu o jejich úpravě a zpřísnění. „Mám nějaké nápady, ale kde jsou slabiny, nechci veřejně říkat,“ řekl.

„Žijeme v nějaké době a standardy, které platily před dvaceti lety, je nutné přehodnotit. Jsem rád, že žijeme v pokojné, mírumilovné zemi, ale nemůžeme ignorovat, že hrozeb může přibývat a že se někteří lidé mohou radikalizovat,“ dodal Vondráček.

Vondráček: Útočník ani nevstoupil do sněmovny, byl ještě před bezpečnostním rámem (zdroj: ČT24)

„Veřejnost, novináři i poslanci se potkávají právě u vstupu do sněmovny. Člověk musí vždy projít kontrolou, bezpečnostním rámem a vše je pod dohledem policistů z útvaru ochranné služby. Policie pak veřejnost doprovází všude, i na galerii nad plénem sněmovny. Tam je mimochodem ochranné plexisklo, protože před lety se jeden člověk pokusil spáchat sebevraždu skokem mezi poslance,“ popsala redaktorka ČT Nikola Reindlová.