Spory mezi Piráty a TOP 09. Kalousek hatí společnou opoziční práci, tvrdí Michálek

Bývalý ministr a expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek svou špatnou pověstí blokuje společný postup opozice proti hnutí ANO a měl by odstoupit, míní Jakub Michálek (Piráti). Kalousek odvětil, že Michálek usiluje o zánik TOP 09 a měl by se zabývat vlastním poslaneckým klubem.

Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) nedůvěřují podle průzkumů tři čtvrtiny lidí, což omezuje možnosti opozice, míní Jakub Michálek (Piráti). Podobný názor podle něj mají i ostatní opoziční strany, jen to neříkají veřejně.

Zástupci opozičních stran se podle Michálka sešli ve čtvrtek. „Měli jsme první schůzku ke spolupráci, abychom se zamysleli, co můžeme dělat, abychom prosadili to pozitivní z našich návrhů,“ přibližuje a jako příklad zmiňuje například vzdělávání nebo rozdělování dotací. Opoziční strany se podle něj chtějí zaměřit na konstruktivní alternativu hnutí ANO, nejen na kritiku jeho šéfa Andreje Babiše.

Kalouskova osobnost podle Michálka ale hatí možnost společné výsledky prezentovat navenek a politik by proto měl odejít do ústraní. „V okamžiku, kdy jednu z nejmocnějších funkcí má pan Kalousek, je nemožné, abychom prosadili jakoukoliv alternativu, protože pan Babiš to bude vždy svádět na pana Kalouska,“ je přesvědčen Michálek.

Michálek touží po zániku TOP 09, míní Kalousek

Kdyby Babiš Pirátskou stranu neměl, tak by si ji musel vymyslet, míní Kalousek. „Má-li být hlavním mediálním tématem diskuse o tom, že TOP má zaniknout a Kalousek zahynout, tak to je fantastický výsledek, to by nevymyslel ani Prchal,“ odvětil bývalý předseda TOP 09 s odkazem na Babišova mediálního poradce Marka Prchala. 

Michálkova slova kritizuje i bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Za včerejší výrok o TOP 09 jsem od pirátského poslance Michálka čekal omluvu. Místo toho přišel další útok, aby Miroslav Kalousek odstoupil z čela poslaneckého klubu. Političtí partneři by se měli respektovat, ne na sebe útočit. Andrej Babiš se směje,“ napsal na Twitter Pospíšil.

Podle současné šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je kádrování opozičních poslanců voda na mlýn Andreje Babiše a Miloše Zemana. K věci se podobně vyjádřil i místopředseda ODS Martin Kupka. „Já bych čekal kádrování od komunistů, možná od poslanců z hnutí ANO, ale od Pirátů to bych nečekal,“ řekl novinářům.

Karel Schwarzenberg, který stranu před desti lety spolu s Kalouskem zakládal, se potom domnívá, že Piráti tímto způsobem bojují o voliče. „Možná, že jeden důvod pana Michálka, proč takto blbnul, byl, že máme z našich organizací několik signálů, že několik mladých lidí, kteří šli k Pirátům – protože je to nová strana a něco jiného – je zklamáno z bezobsažnosti této strany a někteří jdou k nám. On to musí taky vědět,“ řekl Karel Schwarzenberg v Událostech, komentářích.

Miroslava Kalouska se potom zastal, považuje jej za velice inteligentního muže a vynikajícího rétora. „Ale má jednu chybu: Nechá některé lidi cítit, že je inteligentnější než oni. A to ti hlupáci nemají rádi,“ dodal Schwarzenberg.

Události, komentáře: Přestřelka mezi Piráty a TOP 09 (zdroj: ČT24)

Naopak předseda Pirátů Ivan Bartoš se zastal svého stranického kolegy. Michálek podle něj popisuje současnou politickou realitu. „Jistý proces integrace v této části spektra je určitě žádoucí, ostatně se o tom přeci veřejně hovoří a veliká část společnosti to i takto vnímá. Stejně tak jako roli pana bývalého předsedy Kalouska,“ míní Bartoš.