Soudkyně si v rozsudku ke kauze Neograph stěžuje na vyšetřovatele Nevtípila. Stejný policista šetří kauzu Čapí hnízdo

GIBS prověřuje informace z rozsudku ke kauze Neograph. Soudkyně si stěžuje na vyšetřovatele Nevtípila (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje informace z rozsudku k případu Neograph, který měl na starosti vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Stejný policista vyšetřuje také údajný dotační podvod při stavbě farmy Čapí hnízdo, v němž čelí obvinění i premiér Andrej Babiš (ANO). Server iRozhlas.cz uvedl, že na základě rozsudku panují pochybnosti, zda kriminalista vyšetřoval kauzu Neograph nestranně. Podle soudkyně totiž Nevtípil „plnil vůli osob“ spojených s lobbistou Ivo Rittigem.

Na inspekci se obrátili kriminalistovi nadřízení z pražské policie. „Vedení pražské policie opravdu kontaktovalo Generální inspekci bezpečnostních sborů, a to poté, co obdrželo osvobozující rozsudek v kauze Neograph,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V kauze Neograph čelil kvůli tunelování papírny obžalobě Vladimír Sitta mladší, který je zároveň společně se svým otcem korunní svědek sledovaného případu předražených jízdenek pražského dopravního podniku, kde je mezi obžalovanými právě lobbista Ivo Rittig.

Sitta po celou dobu tvrdil, že jeho stíhání vzniklo na objednávku právě kvůli jízdenkové kauze, aby znevěrohodnilo jeho svědectví. Vrchní soud v Praze případ Neograph loni pravomocně uzavřel s tím, že Sitta žádný trestný čin nespáchal.

Soudkyně Kateřina Jonáková přímo v jednací síni a později také v písemném rozsudku zkritizovala Nevtípilovu práci při vyšetřování. „Kpt. Ing. N. skutečně uskutečnil krok, který v konečném důsledku ‚odstavil' Sittu od rozhodování v Neographu a dal Neograph zcela k dispozici osobě dosazené z prostředí ‚objednavatelů' jeho kriminalizace…,“ stojí v rozsudku. Soudkyně poukázala i na to, jak o Nevtípilovi v odposleších mluvili lidé blízcí Rittigovi.

Jonáková podle serveru iRozhlas také kritizovala státní zástupkyni Dagmar Máchovou, pod jejímž dozorem Nevtípil pracoval. Ani jeden se podle ní nechoval nestranně.

„S ohledem na určité pasáže rozsudku, ve kterých soudkyně vrchního soudu uvedla směrem k vyšetřovateli poměrně závažná podezření, byl tento rozsudek postoupen Generální inspekci bezpečnostních sborů k prověření. V této souvislosti můžeme ujistit, že Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy poskytuje inspekci maximální součinnost,“ dodala Zoulová.

Podle ní zatím nemá Nevtípilovo prověřování vliv na případ Čapí hnízdo. „V tuto chvíli je samozřejmě zcela předčasné hovořit například o výměně vyšetřovatele,“ konstatovala Zoulová.

V minulosti věrohodnost Nevtípila veřejně zpochybnil premiér Andrej Babiš (ANO): „Dostal to na starost ten 'správný policajt', Pavel Nevtípil, který figuroval v kauze, kdy kmotři ukradli Vladimíru Sittovi firmu Neograph,“ napsal Babiš na Facebook.

Premiér své obvinění v kauze Čapí hnízdo odmítá, případ považuje za účelový s cílem dostat ho z politiky.

Detektiv Pavel Nevtípil pracuje u policie déle než 20 let, zabývá se především hospodářskými kauzami. K jednotlivým případům se odmítá vyjadřovat.

  • Týká se přidělení padesátimilionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku.
  • Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.
  • V době, kdy se však společnost Farma Čapí hnízdo ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Babiš až po letech, kdy tvrdil, že neví, kdo farmu v rozhodné době vlastnil, nakonec ve sněmovně přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti a bratr jeho současné manželky.
  • Policie však má podezření, že se jednalo o formální a fiktivní převod akcií a že ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Tedy že firma Farma Čapí hnízdo nebyla nikdy malým či středním podnikem, a neměla tak na dotace nárok.
  • V roce 2014 pak společnost Farma Čapí hnízdo zanikla a stala se součástí jiné firmy ze skupiny Agrofert.