Sittu, který svědčí proti Rittigovi, pravomocně osvobodil soud v kauze tunelování papírny

Vrchní soud osvobodil Vladimíra Sittu mladšího obviněného z tunelování papírny Neograph. Sitta, který v jiné kauze svědčí proti lobbistovi Ivo Rittigovi, čelil tvrzení obžaloby, že zneužil ke škodě firmy informace, které měl jako její obchodní ředitel. Soud ale nyní řekl, že se to nestalo. Verdikt je pravomocný.

Po roce a čtvrt napsal Vrchní soud v Praze další kapitolu ve vleklé při o údajném tunelování papírny a tiskárny cenin Neograph. Zrušil podmínku a dvouletý zákaz činnosti ve vedení podniků vyrábějících papír z loňského června, které Vladimíru Sittovi mladšímu udělil městský soud.

Soud: Vyšetřovatel a státní zástupkyně mohli mít zájem na výsledku řízení

Obžaloba se točila kolem smlouvy o zprostředkování obchodů mezi Neographem a společností Avium Partners, která Sittovi patřila. Podle státního zástupce si údajně nechával vystavovat faktury za fiktivní plnění, a to s úmyslem opatřit si na úkor Neographu prospěch. Sitta se hájil tím, že Avium Partners založil na základě iniciativy spolumajitele Neographu Jana Janků. Upozornil přitom, že Neograph byla rodinná firma a založil ji jeho děd.

Vrchní soud rozhodl, že se nestal žádný trestný čin, a to pravomocně. Případ se tak uzavřel tři roky od chvíle, kdy padl první verdikt. Odvolací soud přitom ostře kritizoval samotný jeho počátek a kroky dozorující státní zástupkyně Dagmar Máchové i policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila.

„Existuje objektivní obava, že poměr těchto dvou osob k trestnímu řízení mohl být založen na jejich přímém zájmu na výsledku řízení,“ podotkla předsedkyně senátu Kateřina Jonáková. Policistu Nevtípila lidé kolem Rittiga familiárně zmiňovali v odposleších jako „Nevťu“ a hovořili o jeho úkolování a uplácení, doplnila soudkyně.

Připomněla také, že sama žalobkyně Máchová je dnes trestně stíhána. „Těžko lze obhájit zdání objektivnosti a nestrannosti státní zástupkyně, která je stíhána de facto pro prodej informací z jiných trestních spisů,“ poznamenala soudkyně v narážce na kauzu Beretta, kvůli které je Máchová postavena mimo službu.

Městský soud uložil Sittovi podmíněný trest už v roce 2015, odvolací vrchní soud ho však části obžaloby zprostil a u zbytku nařídil doplnění dokazování. To se stalo a loni městský soud znovu rozhodl o podmínce, soudce Alexander Sotolář uvedl, že další provedené důkazy nepřinesly nic zásadního. 

Pomsta za jízdenkovou kauzu? Sittovo tvrzení soud podpořil

Již městský soud ale podpořil Sittovo tvrzení, že trestní oznámení na něj bylo nepochybně připraveno v okolí Janků a Ivo Rittiga, kteří jsou obžalováni v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

O tom hovořil Sitta i ve své výpovědi před vrchním soudem. „Byla to jasná msta a snaha mě znevěrohodnit jako svědka v jízdenkové kauze, pokud by se někdy dostala před soud,“ řekl. Zároveň připomněl, že Sittovi o Neograph přišli. Spolu s ním byl obviněn i Vladimír Sitta starší, jemuž žalobkyně Máchová zabavila majetek a znemožnila rozhodovat o budoucnosti firmy. Tu zatím převzali jiní lidé.

Sitta mladší poukázal na odposlechy z hotelu Ventana, které podle něj dokazují, že skupina kolem Rittiga chtěla získat akcie Neographu za každou cenu. „Těžko se mně žije s tím, že jsme přišli o společnost za aktivní asistence státní zástupkyně Machové,“ řekl soudu.

Kauzu jízdenek začne soud projednávat příští týden. Skupina obžalovaných, mezi kterými jsou i Rittigovi právníci, jeho obchodní partner Peter Kmeť i bývalý generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, čelí mimo jiné obvinění z toho, že přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets putovaly provize z výroby jízdenek k Rittigovi.

Na smlouvy mezi Neographem a dopravním podnikem a především mezi Neographem a Cokeville Assets upozornili právě Vladimír Sitta mladší se svým otcem Vladimírem Sittou, který býval generálním ředitelem papírny.