Policie zadržela a obvinila žalobkyni Máchovou proslulou kauzou Opencard

Policie zadržela a obvinila žalobkyni Máchovou (zdroj: ČT24)

Policie zadržela státní zástupkyni Dagmar Máchovou a obvinila ji ze zneužití pravomoci. Pražská městská žalobkyně měla ještě nedávno na starosti řadu závažných trestních kauz. Dozorovala například Opencard nebo předražené nákupy v Nemocnici Na Homolce. Na jaře jí ale byly kauzy odebrány v souvislosti s vyšetřováním. Obvinění se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem. Na zadržení Máchové upozornil server Novinky.cz.

„Policisté Národní protidrogové centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna – státní zástupce – byla obviněna nově. Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky,“ potvrdila informaci vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Pod protidrogovou centrálu kauza přešla po reorganizaci policie.

Kauza Beretta

Na dotaz, zda bude navrhovat vzetí do vazby, Bradáčová uvedla, že policejním výslechem mohou důvody pro vazbu odpadnout. Dodala, že všichni tři nově obvinění jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, z toho jeden ve formě návodu. Jeden z trojice si navíc vyslechl obvinění z přijetí úplatku, druhý z podplacení.

Zadržení a obvinění Máchové se týká kauzy Beretta, v níž jde o vynášení policejních informací za úplatu. Bradáčová ale přímou souvislost nepotvrdila. V případu doposud figuroval protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Podle kriminalistů měli Holub se Šímou předávat informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

  • Igor Gáborík (obviněný): bývalý policista v současnosti podniká v detektivních službách, média ho už dříve spojovala s vlivnými pražskými lobbisty, které prý zásoboval informacemi z vyšetřování, a údajně měl vazby i na Radovana Krejčíře. Jeho jméno figuruje i v korupční kauze Nemocnice Na Homolce.
  • Radek Holub (obviněný): Vysoce postavený detektiv protikorupčního útvaru působí na ÚOKFK od roku 2011. Dříve pracoval na pražském odboru hospodářské kriminality. Dosud nepotvrzená zůstávají jména i některých detektivů z Kongresové ulice v Praze, kde hospodářská kriminálka sídlí.
  • Pavel Šíma (obviněný): člen Celní správy ČR, podle mluvčí Generálního ředitelství cel už je postavený mimo službu; skupině měl dodávat informace o finančních tocích firem.

Úspěšná žalobkyně pod palbou kritiky

Máchová byla jako žalobkyně velmi úspěšná. 90 procent případů, které poslala k soudu, končilo podle Lidových novin (LN) pravomocným rozsudkem. Používala to jako obranu před kritikou, jež se na ni kvůli některým kauzám snášela. Pomáhala jí i dlouholetá praxe. Podle LN pracovala už před revolucí jako vyšetřovatelka prokuratury, a měla díky tomu řadu kontaktů i mezi policisty a soudci.

Kariéra Máchové ale letos zažila strmý pád. Od jara už na žádných trestních kauzách nepracovala. Vedení Městského státního zastupitelství v Praze ji přesunulo na netrestní úsek a nevystupovala už tak ani u soudu. Nadřízení ji stáhli poté, co jí v květnu Útvar pro odhalování organizovaného zločinu prohledával kancelář i byt v souvislosti s kauzou Beretta. 

Dagmar Máchová
Zdroj: Český žurnál

Policisté tehdy státní zástupkyni podezřívali, že patřila do tajné skupiny, která vynášela informace o trestním řízení organizovanému zločinu, lidem z podsvětí či takzvaným pražským kmotrům. Podle Lidových novin našli policisté u Máchové šifrovací telefon. Podle dvou nezávislých zdrojů redakce pocházel od společnosti DFG, jež například zajišťuje bezpečnostní technologie advokátní kanceláři MSB Legal. Její majitelé Karolína Babáková a David Michal spolupracují s lobbistou Ivem Rittigem.

Podle policejních dokumentů, které zveřejnil Radiožurnál, měla být Máchová také pravidelně v kontaktu s bývalým policistou a soukromým detektivem Igorem Gáboríkem, jenž od ní měl vyzvídat informace a dál je poskytovat detektivní kanceláři.

Zametání stop na Homolce?

Stíhaný Gáborík podle policie vynášel informace z kauzy Homolka a DPP. Policie Máchovou podezírá, že v roce 2012 účelově odložila právě kauzu předražených zakázek v Nemocnici Na Homolce, i když ji policisté žádali o další čas na prověřování. Máchová tehdy v odůvodnění uvedla, že by „další důkazy zcela evidentně nepřinesly žádné nové skutečnosti“.

Pozdější kontrola Vrchního státního zastupitelství pod vedením Lenky Bradáčové ale zjistila, že žalobkyně případ odložila předčasně. Kauzu Homolky proto převzal a došetřil státní zástupce Zdeněk Matula a případ je nyní u soudu. Stojí před ním mimo jiné někdejší ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Mezi stíhanými je například i advokát MSB Legal David Michal. 

Lady Opencard

Nejvíc ale Máchová proslula dohledem na vyšetřování kauzy Opencard. Úředníci z magistrátního IT odboru už skončili ve vězení nebo s podmínkou. Soud v září nepravomocně potrestal i bývalé primátory Bohuslava Svobodu (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Svoboda dostal podmíněný trest dva a půl roku, Hudeček dvouletou podmínku. S trestem spolu s nimi odešli od soudu i další lidé z magistrátu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Máchová čelila kritice, že nestíhala radní z éry exprimátora Pavla Béma, kdy projekt za jeden a půl miliardy vznikl. Už v roce 2014 kvůli tomu požadovala sněmovní vyšetřovací komise její odvolání z případu. Na Máchovou dokonce poslanci jako vůbec na prvního státního zástupce podali trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Největší problém viděli v tom, že vyšetřování Opencard rozdělila na dílčí části. Podle nich policie nestíhala bývalé vedení v čele s Bémem právě kvůli postupu Máchové. Její práci a postup policie proto prověřovala i GIBS. Ta ale koncem září uvedla, že nezjistila, že by Máchová nebo policie v kauze chybovala. 

Poslancům ale vadilo i to, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, skončil jako podmínečně odsouzený. Soudce Alexandr Sotolář se nicméně v rozsudku také podivoval, že mezi obžalovanými nebyli i politici, již tehdy o zakázce rozhodovali: „Obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry událostí ani jejich hlavními hybateli.“ Případu je věnovaný i dokument Zločin pana Chytila z cyklu Český žurnál.   

Odsouzení svědci

Máchová měla v Praze na starosti mimo jiné i případ tunelování společnosti Neograph, která tiskla lístky pro pražský dopravní podnik. Podmínečně odsouzeni v něm byli lidé, již zároveň vystupují jako svědci proti lobbistovi Rittigovi v kauze údajně předražených jízdenek pro dopravní podnik. Stíhání také označili za mstu lidí kolem Rittiga, což připustil i soudce. Verdikt zatím není pravomocný. 

Neograph
Zdroj: ČT24

Pražská státní zástupkyně přišla v rámci trestních kauz například i o případ fiktivních podvodů s mákem, při kterých podle kriminalistů vznikla téměř dvoumiliardová škoda.

Jméno Máchové se objevilo i v souvislosti se soudcem Ondřejem Havlínem, jenž si ve vězení odpykává pět let za korupci a ovlivňování případů. Detektivové při vyšetřování zachytili v roce 2012 jeho schůzku s Máchovou. Podle vyšetřovatelů chodil ke známým vyzvídat informace na kolegy. Máchová u soudu jako svědkyně vypověděla, že jí v restauraci „líčil příběh nějakého známého“, který byl obžalován, ale debatu o této věci prý rychle utnula. Policisté ji nakonec z ničeho neobvinili.