Údajná korupce Na Homolce: Policie prý našla dokumenty k zakázkám u Dbalého doma

Výslechy svědků pokračovalo soudní líčení v kauze údajného tunelování Nemocnice Na Homolce. Před soudem v úterý vystoupil Michal Šetlík - nástupce obžalovaného bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. Podle Šetlíka bylo nestandardní, že si Dbalý odnesl domů některé interní dokumenty. Tam je při prohlídce našla policie. Obžaloba viní Dbalého i dalších šest lidí, že si za zmanipulované zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože rozdělili desetimilionové úplatky.

Michal Šetlík nahradil ve funkci ředitele Nemocnice Na Homolce obžalovaného Vladimíra Dbalého. A také se jako první obrátil na policii, když podal trestní oznámení. Z jeho výslechu před soudem vyplynulo, že měla nemocnice po jeho nástupu problém dohledat dokumenty k výběrovému řízení na digitalizaci. Našly se až po několika pokusech.

Podle žalobce navíc policie objevila listiny k jedné z dalších chystaných zakázek u Dbalého doma: „Určitě to není standardní… Pokud by v té době, kdy se na to přišlo, byl zaměstnanec, tak se to řeší důtkou nebo vytýkacím dopisem,“ tvrdí současný šéf nemocnice. 

Bývalý ředitel Dbalý před soudem žalobu odmítl: „Bohužel, musím konstatovat, že státní zástupce nehorázně a bezostyšně lže,“ řekl při své výpovědi. V kauze figuruje vedle Dbalého i jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný a dalších pět lidí. Podle obžaloby ovlivnili tendr na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup gama nože za 140 milionů korun.

Dbalý svou vinu od počátku odmítá (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce je obžaloba postavena na silných přímých důkazech. Jen na zakázce kolem chorobopisů si podle žalobců Dbalý spolu s ostatními přihrál přes 50 milionů korun. Při nákupu Leksellova gama nože pak vzal údajně ředitel nemocnice spolu se svým zástupcem Michalem Toběrným šestimilionový úplatek. „Cítím se nevinný, protože jsem se nikdy ničeho nezákonného nedopustil. Obžalobu vnímám jako příběh, do kterého nevím, jak jsem se dostal,“ tvrdí Toběrný.

Dbalého deník: Fikce, nebo hlavní důkaz?

Jako jeden z hlavních důkazů chtějí žalobci u soudu předložit deník bývalého ředitele Dbalého. Do něho si údajně zaznamenával i přebírání úplatků.

Z deníku podle detektivů také vyplývá, že bral Dbalý kokain. „Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g, to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN,“ cituje policejní spis z deníku. Jenže bývalý ředitel nemocnice se hájí, že je deník pouhou fikcí – má to být předloha pro chystanou knihu: „To obvinění považuji za nepodložené,“ uvedla jeho advokátka Katarína Oboňová.

Zatím není jasné, kdy kauza bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého před soudem skončí, soudkyně totiž naplánovala jednání i na září tohoto roku. Podle některých advokátů se proto může stát, že rozsudek padne až příští rok.