Kauza Homolka: Žalobce bezostyšně lže, řekl u soudu exředitel nemocnice Dbalý

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý odmítl obžalobu, která jeho a dalších šest lidí viní z korupce a manipulace veřejných zakázek. „Bohužel, musím konstatovat, že státní zástupce nehorázně a bezostyšně lže,“ řekl při výpovědi před pražským městským soudem, který začal kauzu rozplétat. Kromě Dbalého v ní figuruje i jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný a dalších pět lidí. Podle obžaloby ovlivnili tendr na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup gama nože za 140 milionů korun.

Dbalý zahájil svojí obhajobu líčením své lékařské kariéry, postupně začal kritizovat práci policie nebo své umístění ve vazbě, kde strávil zhruba deset měsíců. Odmítl, že tendry ovlivňoval a obžalobu označil například za bizarní nebo jako sci-fi. „Text obžaloby je pro mě zcela šokující, tendenční a překrucuje fakta,“ doplnil Dbalý. Obě zakázky podle něj podléhaly kontrole.

Několikrát také zaútočil na státního zástupce Zdeňka Matulu, kterého srovnával s komunistickým prokurátorem Karlem Vašem. Kvůli tomu ho napomínala soudkyně. „Je to způsob obhajoby. Myslím si, že tato část už byla za hranou,“ reagoval Matula. Bývalý šéf nemocnice ale v pondělí svou řeč nestihl dokončit, prý mu chybí ještě asi hodina - pokračovat bude v úterý. 

Podle státního zástupce je obžaloba postavena na silných přímých důkazech. „Tuto kauzu považuji za závažnou i proto, že korupce ve zdravotnictví je velkým společenským problémem,“ uvedl Matula před jednáním. Hodnocení celé kauzy si chce nechat na závěrečnou řeč.

Jen na zakázce kolem chorobopisů si podle žalobců Dbalý spolu s ostatními přihrál přes 50 milionů korun. Při nákupu Leksellova gama nože pak vzal údajně ředitel nemocnice spolu se svým zástupcem Michalem Toběrným šestimilionový úplatek. „Cítím se nevinný, protože jsem se nikdy ničeho nezákonného nedopustil. Obžalobu vnímám jako příběh, do kterého nevím, jak jsem se dostal,“ tvrdí Toběrný.

Hlavní líčení v kauze Homolka u Městského soudu v Praze (zleva: Vladimír Dbalý, Michal Toběrný, Petr Kutil, Pavel Kocourek, Tomáš Kadlec, Josef Veselý, Jozef Kalavský)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Jako jeden z hlavních důkazů chtějí žalobci u soudu předložit deník bývalého ředitele Dbalého. Do něho si údajně zaznamenával i přebírání úplatků. 

Meet s ing. Kalavským z Transkontaktu, přináší 215 000 E za gama nůž (při stávajícím kurzu 26 Kč to je 5,59 M).
Vladimír Dbalý
citace z jeho deníku

Z deníku podle detektivů také vyplývá, že bral Dbalý kokain. „Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN,“ cituje policejní spis z deníku. Jenže bývalý ředitel nemocnice se hájí, že je deník pouhou fikcí – má to být předloha pro chystanou knihu: „To obvinění považuji za nepodložené,“ uvedla jeho advokátka Katarína Oboňová.

Celý proces s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce a dalšími lidmi se může protáhnout až na několik měsíců, jen výpovědi obžalovaných mají být velmi obsáhlé a mohou trvat až dva týdny.

Tendr na chorobopisy získala podle obžaloby nastrčená firma

Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Kromě Dbalého a Toběrného v této části kauzy figuruje tehdejší úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a předseda představenstva společnosti HOLTE MEDICAL Petr Kutil.

Tato čtveřice podle obžaloby vymyslela plán, že zakázku získá nastrčená firma, kterou budou ovládat, a zakázku provede subdodavatel za výrazně nižší cenu než z tendru. „Rozdíl mezi touto částkou a částkou skutečně vyplacenou Nemocnicí Na Homolce vyvedou na další spřízněné společnosti jako platbu za fiktivní plnění, aby zastřeli původ těchto peněz, a následně je z účtů těchto společností nechají vybrat a rozdělí si je,“ napsal do obžaloby Matula.

Dalším obviněným je Kutilův známý Tomáš Kadlec, který se stal jediným jednatelem nastrčené firmy DISOL. Dbalý s Toběrným byli členové výběrové komise a při otevírání obálek s nabídkami zjistili, že nastrčená firma má soupeře s ekonomicky výhodnější nabídkou.

Obžalovaní se proto podle Matuly rozhodli, že lepší nabídku z tendru vyřadí pro údajné nesplnění zadávacích podmínek. Jejich plán vyšel a podle obžaloby tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun. DISOL totiž dostala za zakázku zaplaceno přes 150 milionů, firma ICZ mohla dle spisu stejnou práci udělat za necelých 94 milionů. Nemocnici tak podle žalobce vznikla škoda téměř 57 milionů korun. Obvinění naopak na zakázce získali údajně přes 53 milionů.

Úplatek za gama nůž prý Dbalý převzal v hotelu

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009. Dbalý a Toběrný podle obžaloby nejprve vedli jednání s ministerstvem zdravotnictví, aby jejich nemocnice získala dotaci a poté zakázku přidělili firmě, s kterou se na podmínkách dopředu domluvili.

Leksellův gama nůž
Zdroj: www.homolka.cz

Její jednatel Jozef Kavalský je posledním obviněným v kauze. Zdravotnický přístroj, který slouží k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu, podle obžaloby vyšel na necelých 140 milionů korun, z čehož prý lékaři získali úplatek ve výši čtyř procent z celé zakázky. Úplatek 5,6 milionu korun si prý Dbalý od Kavalského převzal před Vánocemi 2009 v pražském hotelu Mövenpick. O peníze se pak podle obžaloby rozdělil s Toběrným.