Žalobkyni Máchové odebrali s trestními případy i kauzu obřího obchodu s mákem

Pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová přišla o případ fiktivních podvodů s mákem, při kterých podle kriminalistů vznikla téměř dvoumiliardová škoda. Na žalobkyni se při razii v policejních řadách zaměřil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a před soudem ji nově nahradí František Novák.

Čtveřice podvodných obchodníků, která stojí před pražským městským soudem, měla podle obžaloby bohatým obchodníkům slibovat obrovské zisky s modrým mákem, kmínem nebo rozinkami. Obchodovalo se však v menším objemu za pomoci fiktivních faktur a dodacích listů, a investoři získávali část peněz zpátky, aby podlehli zdání, že se makovému byznysu daří. Do systému vložili přes tři miliardy, škoda se pohybuje kolem 1,8 miliardy korun.

Obžalobu před soudem vedla pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová, nyní ale dochází ke střídání talárů a Máchovou nahrazuje František Novák. Důvodem je razie protimafiánského Útvaru organizovaného zločinu mezi elitními pražskými policisty, která detektivy z ÚOOZ dovedla i do kanceláří státní zástupkyně.

Podle informací ČT ji policisté podezřívali, že patřila do tajné skupiny, která vynášela informace o trestním řízení. Obviněná sice nebyla, nadřízení ji ale převedli na trestní úsek a připravili o trestní případy – včetně „kauzy mák“. 

V ní o nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou, část obžalovaných v minulosti stejným způsobem okradla i miliardáře Karla Komárka. Obžalovaní Marcela Stavjaníková a Jan Vrbenský už obžalobu odmítli, nyní se proti ní postavil i třetí obžalovaný Josef Stavjaník. „Nemyslím si, že jsem odpovědný za to, že část finančních prostředků nebyla odeslána,“ podotkl a bránil i svoji manželku, která podle spisu trestnou činnost řídila. Proti ostatním obžalovaným stojí poslední ze čtveřice, zemědělec Josef Pospíšil, jenž má v kauze status spolupracujícího obviněného.

Pochyby kolem Opencard

Dagmar Máchová figurovala jako žalobkyně v kauzách kolem Opencard – nejenom té, ve které byli odsouzeni úředníci z magistrátního IT odboru, ale i té, ve které jsou obžalováni bývalí primátoři Bohuslav Svoboda, Tomáš Hudeček a další členové druhé Svobodovy městské rady. Máchová měla dále na starost případ tunelování společnosti Neograph, ve kterém byli odsouzeni svědci vystupující v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Její práci na Opencard ostře kritizovala poslanecká vyšetřovací komise. Její členové poslali stížnost nejvyššímu státnímu zástupci. Za největší problém považovali, že vyšetřování rozdělila na dílčí části. Podle nich policie nestíhala bývalé vedení Prahy v čele s exprimátorem Pavlem Bémem právě kvůli postupu Máchové. Vadilo jim také, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, skončil odsouzený. Vyšetřování Opencard nyní prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů.