Mák, který nebyl: Při fiktivních obchodech zmizely skoro dvě miliardy

Kauzu obřích podvodů při fiktivních obchodech s mákem, rozinkami či kmínem začal projednávat pražský městský soud. Čtyřem obžalovaným hrozí až deset let vězení. V případu podle obžaloby vznikla škoda 1,8 miliardy korun. O nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou, část obžalovaných v minulosti stejným způsobem okradla i miliardáře Karla Komárka.

Na lavici obžalovaných usedli Marcela Stavjaníková, její manžel Josef Stavjaník, obchodník v zemědělství Josef Pospíšil a advokát Jan Vrbenský. Podle obžaloby v letech 2007 až 2010 vymysleli plán, který vedl k rychlému zbohatnutí.

Sehnali bohaté investory, kterým slibovali obrovské zisky na obchodu s modrým mákem, kmínem nebo rozinkami. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny. Podle obžaloby byl totiž objem slíbených obchodů vyšší než je tuzemská produkce máku.

Byznys fungoval na základě fiktivních faktur a dodacích listů. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém tak fungoval na principu takzvaného letadla a nakonec zkrachoval. Investoři do systému vložili přes tři miliardy korun, vznikla jim škoda zhruba 1,8 miliardy.

Policie podle státní zástupkyně Dagmar Máchové peníze zatím nenašla. „Žili velmi nákladným životem, měli drahá auta. Něco se někde utratilo a něco, se domnívám já, že by ještě mohlo být někde schované,“ řekla o obžalovaných Máchová.

Pospíšil, který má v kauze status spolupracujícího obviněného, později ve svědecké výpovědi zmínil, že Stavjaníkovi měli doma flotilu drahých aut a koupili si vrtulník.

Letošní produkce opia v jihovýchodní Asii je rekordní
Zdroj: ČT24

Největším podvedeným investorem podle obžaloby byla společnost Fynerdale Holdings, která je spojovaná s miliardářem Čmejlou. Klíčovou roli v systému měla společnost Ytrix, kterou vlastnila Stavjaníková. Tato firma měla skupovat a skladovat mák od tuzemských firem, které však řídili její manžel s Pospíšilem. Mák od nich pak měla nakupovat firma Popyseed Limited se sídlem v daňovém ráji na Maltě, přes níž do byznysu nalévala stamiliony společnost Fynerdale Holdings.

Stavjaníková obžalobu odmítla. Tvrdila, že obchody běžely a investoři díky nim vydělali přes dvě miliardy korun. „Nevěřím tomu, že obchody byly fiktivní. Viděla jsem hromady máku,“ prohlásila před soudem. Uvedla také, že byznys nevyjednávala a snažila se svalit vinu na Pospíšila. Ten ale důrazně odmítl, že by měl na obchody vliv. „Všechno bylo pevně diktované její rukou,“ řekl. Podle něj sháněla peníze, kupovala i prodávala zboží.

Stavjaníkovi s Pospíšilem byli v minulosti pravomocně odsouzení kvůli podobnému případu. Při podvodu s mákem zmizelo tehdy čtvrt miliardy korun. Obětí se stal miliardář Komárek. Za hlavní pachatelku označila justice Stavjaníkovou, která si nyní odpykává osm let vězení. O tři roky nižší trest dostal Pospíšil, Stavjaníka justice potrestala podmínkou.

Vydáno pod