Protimafiánský útvar rozjel akci uvnitř policie

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) spustili akci mířící do vnitřních struktur policie. Zadrželi několik lidí včetně vysoce postaveného detektiva protikorupčního útvaru. Vedle toho skončil v cele i bývalý policista z hospodářské kriminálky, který má podle zdrojů České televize vazby na tzv. pražské kmotry. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej bez dalších podrobností potvrdil, že jeden z policistů jejího útvaru byl omezen na osobní svobodě.

 „Probíhá realizace trestní věci, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vzhledem k tomu, že si vyhradilo poskytování veškerých informací, nebudu věc dále komentovat,“ sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

„V tuto chvíli mohu říct krátce pouze to, že policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provádějí úkony trestního řízení, které dozoruje vrchní státní zastupitelství. V této fázi nebudeme ani nemůžeme poskytovat další informace,“ řekla ve středu odpoledne agentuře ČTK šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová. Dodala, že pokud to procesní situace umožní, vydá instituce ve čtvrtek tiskovou zprávu. 

Kdo všechno byl podezřelý

Redaktor České televize Jiří Hynek uvedl, že ÚOOZ dlouhodobě pracoval s tezí, že mezi policisty či státními zástupci jsou lidé, kteří vynášejí informace organizovanému zločinu, lidem z podsvětí či tzv. pražským kmotrům, aby mohli ovlivňovat probíhající kauzy. Zmínil nasazení odposlechů do pražské Kongresové ulice, kde sídlí hospodářské oddělení pražské policie. Právě na některé policisty z tohoto oddělení totiž padalo podezření. Uvedl, že jde například o detektivy, kteří mají na starosti vyšetřování aktuální kauzy Čapího hnízda. 

Mezi ve středu zadrženými osobami byl podle Hynka vysoce postavený detektiv protikorupční policie Radek Holub (vede jedno oddělení), jenž měl být „styčným důstojníkem“ této organizované skupiny. Redaktor ČT zmínil i zadržení bývalého člena hospodářské kriminálky Igora Gáboríka, který po odchodu od policie podnikal. Mluvilo se o něm jako o člověku blízkém tzv. pražským kmotrům, který jim dokáže obstarat informace z pražské policie. Jeho jméno zaznělo i v souvislosti s vyšetřováním korupce v nemocnici Na Homolce. „Jeho zadržení proto není až tak velkým překvapením,“ dodal Hynek s tím, že ještě nejsou známa jména všech zadržených.

Bude akce probíhat celou noc?

V pořadu Události ČT Hynek doplnil, že policejní akce stále ještě neskončila a bude zřejmě probíhat celou noc, včetně domovních prohlídek.  

Redaktor kromě toho rovněž zmínil, že policisté měli podezření na pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Podle něj byla kritizována například za svou roli v kauze Opencard, která nemířila na „hlavy“, ale pouze na úředníky. Zdůraznil, že není potvrzeno, že by byla mezi zadrženými. „Pokud by to tak bylo, bylo by to velmi závažné, protože měla na starosti mnoho významných kauz,“ dodal.