Exšéf Homolky vysvětloval soudu deník, kde píše o úplatcích: Je to jen beletrie

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý dokončil svou výpověď, v níž opakovaně slovně napadal státního zástupce a vinil jej z manipulace, včetně „opisování“ z jeho deníku. Na otázky soudu, žalobce a advokátů odmítl odpovídat kvůli únavě a zdravotnímu stavu. Podle žalobce Dbalý spolu s dalšími šesti lidmi ovlivnil tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože a přišel si tak na milionové úplatky.

Dbalého pondělní a úterní výpověď trvala celkem asi osm hodin. „Snažil se vymezovat proti obžalobě, v každé druhé větě napadal státního zástupce s tím, že to, co napsal do obžaloby, se nestalo a že manipuluje s fakty,“ informoval redaktor ČT Jiří Hynek.

Podle Dbalého vnitřní mechanismy v nemocnici ani antimonopolní úřad v prošetřovaných zakázkách neshledaly žádná pochybení. Vše prý proběhlo v souladu se zákonem. Ohradil se také proti tvrzení, že s ostatními obžalovanými tvořil organizovanou skupinu. Ve výpovědi dále kritizoval práci policie a svůj pobyt ve vazbě, kde strávil deset měsíců.

Hynek: Dbalý v každé druhé větě napadá státního zástupce (zdroj: ČT24)

Deník, z něhož sněží

Jediným důkazem obžaloby je podle bývalého ředitele jeho text, který je prý rozpracovaným uměleckým dílem o životě v lékařském prostředí. Má tím na mysli deník, do nějž si dělal poznámky o vlastním životě plném úplatků a zmanipulovaných tendrů.

Meet s ing. Kalavským z Transkontaktu, přináší 215 000 E za gama nůž (při stávajícím kurzu 26 Kč to je 5,59 M).
Vladimír Dbalý
citace z jeho deníku

Z Dbalého zápisků podle detektivů vyplývá, že obžalovaný lékař bral kokain a jiné omamné látky. „Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN,“ stojí například v deníku. „Pan státní zástupce vše opisuje z mého fiktivního beletristického textu,“ prohlásil Dbalý s tím, že se ve skutečnosti jedná o předlohu k chystané knize.

Po Dbalém by měl před soud ve čtvrtek předstoupit jeho bývalý náměstek Michal Toběrný, který je rovněž obžalován v účasti na manipulaci zakázky na Leksellův gama nůž. Společně s exšéfem Nemocnice Na Homolce si měli rozdělit šestimilionový úplatek.

Státní zástupce: Invektivy musíme strpět

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly je obžaloba postavena na silných přímých důkazech. „Tuto kauzu považuji za závažnou i proto, že korupce ve zdravotnictví je velkým společenským problémem,“ uvedl. 

Dbalého řeč příliš hodnotit nechtěl. „Je na každém obžalovaném, aby si zvolil způsob obhajoby,“ řekl novinářům. Podle trestního řádu se mohou obžalovaní vyjádřit ke všemu, co uznají za vhodné. „Musíme strpět i takovéto dílčí invektivy,“ doplnil Matula.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby v něm zvítězila nastrčená firma díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili ekonomicky výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun. Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který údajně získala předem dohodnutá firma za téměř 140 milionů korun.