Členové sněmovní komise k Opencard chtějí z případu odvolat žalobkyni

Praha - Poslanci ze sněmovní komise k Opencard požádají nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby z případu odvolal žalobkyni Dagmar Máchovou. Napsal to server Aktuálně.cz. Podle nich kvůli postupu Máchové policie nestíhala bývalé vedení Prahy v čele s exprimátorem Pavlem Bémem.

Poslanci kritizují postup žalobkyně v kauze Opencard (zdroj: ČT24)

Podle některých poslanců vyšetřovací komise pochybila Dagmar Máchová hned několikrát. Za největší problém považují to, že vyšetřování rozdělila na dílčí části. „Tím pádem znemožnila tu věc vyšetřovat jako určitý organizovaný podvod, který by poukazoval na odpovědnost v úrovni vyššího managementu nebo politického vedení města,“ tvrdí poslanec Ivan Gabal (za KDU-ČSL).

Iniciativu poslanců vyvolal výslech Dagmar Máchové před vyšetřovací komisí minulý týden. Členové vystoupení žalobkyně ostře kritizovali. Vadí jim třeba, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, skončil jako zatím nepravomocně odsouzený. Podle Daniela Korteho (TOP 09) prý Máchová uvedla soud v omyl, když uvedla, že Chytil nespolupracoval.

Státní zástupkyně naopak svůj postup hájí. „Pokud by tam byla vyvozena nějaká trestní odpovědnost třeba rady, tak samozřejmě bych je stíhala,“ uvedla Máchová.

O tom, jestli dopis adresovaný nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi bude odeslán, rozhodne komise nejpozději v úterý. Zeman ale už naznačil, že se mu nelíbí medializace případu. „Jsou dvě možnosti: buď to člověk chce řešit věcně a potom se obrátí na toho, kdo to má v kompetenci. Anebo zvolí takové řešení, že to řeší přes média, což není věcné řešení,“ uvedl Zeman.

Nejvyšší státní zastupitelství se letos bude kauzou Opencard zřejmě zabývat už podruhé. Po kritice městského státního zastupitelství ze strany ministryně spravedlnosti Heleny Válkové totiž nad ním nařídilo dohled.