Úplatného soudce Havlína musela do věznice přivézt policie

Bývalého soudce Ondřeje Havlína musela v pátek policie dopravit do věznice, kde nastoupil výkon trestu pěti let a tří měsíců za korupci a ovlivňování případů. Podle soudce Petra Sedlaříka nebral na zřetel termín nástupu, který mu soud stanovil.

„Odsouzený Havlín byl do výkonu trestu dodán v pátek policejními orgány, neboť stanovený nástup nerespektoval a nic ani nenasvědčovalo tomu, že tak hodlá udělat,“ uvedl kladenský soudce Sedlařík, který v případu rozhodoval u prvoinstančního soudu.

Kladenský soud poslal Havlína do vězení na 6,5 roku, tento trest mu později zmírnil pražský krajský soud v Praze, ke kterému se odvolal. Soud ho potrestal za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Tyto praktiky pomohly rozkrýt policejní odposlechy.

Vězení je rozsudek smrti, bojí se Havlín

Havlín požádal o odklad nástupu trestu v rámci dovolání, kterým se bude zabývat Nejvyšší soud. Podané dovolání ale neodkládá termín nástupu do vězení. V minulosti Havlín u soudu prohlásil, že odsuzující rozsudek ve spojení s trestem vězení považuje za vynesení verdiktu smrti.

Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby, před soudem však odmítl vypovídat. Promluvil až u odvolacího soudu. Vinu nepopíral, přestože proces označil za nezákonný, nespravedlivý a vykonstruovaný policií.