Státní zástupkyně Máchová v kauze Opencard nechybovala, inspekce věc odložila

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nezjistila, že by státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo policie chybovala v kauze Opencard. Věc proto odložila. Podnět k prověření dala sněmovní vyšetřovací komise, podle které Máchová a policisté chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky magistrátu. Vyšetřování inspekci přikázali žalobci Vrchního státního zastupitelství. Na prověřování upozornila loni v dubnu Česká televize.

Informaci ČT potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová: „Prověřování bylo ukončeno a věc byla odložena – nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla mluvčí.

Trestní oznámení na státní zástupkyni Máchovou podala sněmovní vyšetřovací komise, podle které šla kvůli chybám hlavní část kauzy do ztracena. „Generální inspekce by u těch policistů měla jasně označit, čím to bylo: Jestli je někdo ovlivnil, nebo jsou v uvozovkách hloupí,“ uvedl už dříve předseda této komise Bronislav Švarc (ANO).

Před soud šli jen podřízení úředníci

Případ se týká karty Opencard z období primátora Pavla Béma (ODS) a řady problematických smluv. Soudní řízení bylo vedeno pouze s bývalým ředitelem magistrátního odboru informatiky Ivanem Seyčkem a předsedou komise hodnotící zadání zakázky Jiřím Chytilem a dalšími třemi úředníky. Právě to komisi vadilo nejvíce: před soud podle ní nešli hlavní aktéři kauzy, ale pouze podřízení úředníci. Kritizovala také, že Máchová vyšetřování rozdělila na dílčí části. Seyček dostal 3,5 roku vězení za zvýhodnění firmy Haguess, Chytil 1,5roční podmínku. Ostatní tři obžalované soud v konečném rozsudku zprostil obžaloby.

Tresty pro exprimátory

V další větvi kauzy Opencard soud odsoudil letos v září bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) podmíněně na 2,5 roku, exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) na dva roky podmíněně a stejný trest dostal i někdejší radní pro dopravu Josef Nosek. Tříletou podmínku dostali někdejší radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska.

Žalobkyně Máchová figuruje i v další kauze. Letos na jaře jí městské státní zastupitelství po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v její kanceláři odebralo všechny trestní případy v souvislosti s vyšetřováním vynášení informací z trestních řízení.