Za kauzu tunelování Neographu se trestat nebude, rozhodl odvolací soud

V kauze údajného tunelování tiskárny Neograph zavelel odvolací soud k obratu, když Vladimíra Sittu mladšího zprostil obžaloby. U soudu první instance přitom dostal roční podmíněný trest a dvouletý zákaz činnosti. Nyní odvolací soud rozhodl, že v kauze nikdo potrestán nebude.

Obžalovaní před odvolacím soudem vinu znovu odmítli. S Vladimírem Sittou mladším soud při prvním projednávání uznal vinným i jeho otce kvůli zneužití postavení v obchodním styku – v jeho případě ale upustil od potrestání. Odvolací soud však původní verdikty zrušil.

Otec a syn Sittovi, spolu s nimiž byl obžalován i advokát Martin Kohout, byli definitivně zproštěni obžaloby v jedné části případu, který se točí kolem vztahu tiskárny Neograph a společnosti Avium Partners. Té proplácela tiskárna faktury, o nichž obžaloba tvrdila, že byly falešné. Odvolací soud o tom však nepřesvědčila. „Skutek nebyl trestným činem,“ vysvětlila předsedkyně odvolacího trestního senátu Kateřina Jonáková.

Kauza má ale dvě části a druhá bude pokračovat, protože ji odvolací soud vrátil k novému projednání. V této části však figuruje už jenom Vladimír Sitta mladší. Státní zástupce Petr Pješčak je přitom přesvědčen, že v této větvi nakonec jeho žaloba obstojí. „Mám za to, že důkazy, které byly provedeny, o jeho vině svědčily,“ uvedl.

Muži obvinění odmítali. V minulosti označili své trestní stíhání za mstu lidí kolem lobbisty Ivo Rittiga. Proti němu totiž svědčí v kauze údajně předražených jízdenek od Neographu pro pražský dopravní podnik.

Sitta junior založil v prosinci 2009 firmu Avium Partners, jeho otec v září 2010 společnost Nanograph. Obžaloba tvrdí, že to udělali v úmyslu získat majetkový prospěch na úkor Neographu. Avium Partners papírně údajně vystavovala fiktivní faktury za zprostředkování obchodních příležitostí, Sitta starší prý zase využíval její majetek či stroje pro výrobu v Nanographu. Firmě tak prý Sittovi způsobili škodu 8,2 milionu a 2,9 milionu korun.