TÉMA

Ivo Rittig

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Lobbista Rittig se soudí o odškodnění kvůli stíhání v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig chce po státu téměř 680 tisíc jako náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Vyplývá to z vyjádření Obvodního soudu pro Prahu 2 a ministerstva spravedlnosti pro Českou televizi. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby. O odškodnění začne soud jednat v září.
28. 7. 2023|

Za stíhání v jízdenkové kauze vysoudili Babáková a Michal po dvou stech tisících

Advokátka Karolína Babáková dostane od státu dvě stě tisíc korun jako odškodnění nemajetkové újmy, které jí způsobilo trestní stíhání v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku. V úterý o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Stejnou částku přiznal i kolegovi Babákové, bývalému advokátovi Davidu Michalovi.
25. 7. 2023|

Rozsáhlý policejní zásah před dekádou svrhl kabinet premiéra Nečase. S trestem ale skončila jen Nagyová

Uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a k předčasným volbám. Státní zástupci na základě získaných dokumentů a odposlechů podali obžaloby v pěti kauzách. Odsouzením ale zatím skončil jen případ zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli křivému svědectví v tomto procesu pak dostal podmínku i expremiér Nečas.
12. 6. 2023|

Justice oznámila nástup do vězení na špatné adrese. Byla to chyba, rozhodl Ústavní soud

Městský soud v Praze chyboval, když vydal příkaz k dodání podnikatele Ferdinanda Überalla do výkonu trestu. Předchozí výzvu k dobrovolnému nástupu do výkonu trestu justice doručovala Überallovi na jinou adresu, než na které do té doby písemnosti přebíral. Nakonec jej musela odvézt do věznice policie, právě na základě sporného příkazu, který zrušil Ústavní soud (ÚS). Nález patrně nebude mít přímý dopad na výkon trestu.
25. 10. 2022|

Sitta mladší dostane od státu 697 tisíc za to, že nemohl dělat znalce

Vladimír Sitta mladší, který upozornil na podezření kolem papírny Neograph a výroby jízdenek pro pražský dopravní podnik, dostane od státu dalších 697 tisíc korun odškodného za své trestní stíhání – tentokrát jako náhradu ušlého zisku za zákaz znalecké činnosti. Pravomocně to v úterý potvrdil odvolací senát. Někdejší obchodní ředitel Neographu čelil obžalobě za tunelování firmy. Podle něj šlo o pomstu lobbisty Ivo Rittiga obviněného právě v souvislosti s takzvanou jízdenkovou kauzou.
4. 10. 2022|

Sitta vysoudil přes 600 tisíc za nezákonné stíhání v kauze papírny Neograph

Soud v úterý pravomocně přiznal Vladimíru Sittovi mladšímu dalších 609 tisíc korun za nemajetkovou újmu způsobenou stíháním v kauze údajného tunelování papírny Neograph. Muž, který upozornil na podezření kolem výroby jízdenek pro pražský dopravní podnik, žádal od státu celkem 1,8 milionu korun. Ministerstvo spravedlnosti mu z této částky už dříve dobrovolně vyplatilo sedmdesát tisíc korun. Své nezákonné stíhání Sitta označoval za mstu lidí kolem lobbisty Ivo Rittiga.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 12:08|

Babiš se v Česku v kauze Pandora Papers trestného činu nedopustil. Kriminalisté případ předali do zahraničí

Podle policie nelze posoudit jednání expremiéra Andreje Babiše (ANO) v takzvané kauze Pandora Papers jako podezření ze spáchání trestného činu na území České republiky. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Zjištěné informace nicméně kriminalisté předali k prověřování policii jiné, blíže nespecifikované členské země Evropské unie.
2. 2. 2022|

Soud poslal bývalého Rittigova advokáta na šest let za mříže za krácení daní

Pražský vrchní soud poslal na šest let do vězení bývalého advokáta Davida Michala za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Zpřísnil tak prvoinstanční rozsudek, podle nějž si měl za mřížemi odpykat pět let. Podnikateli Ferdinandu Überallovi potvrdil odvolací senát pětiletý trest. Verdikt je pravomocný. Muži vinu od počátku odmítají.
1. 2. 2022|

Reportéři ČT: Soudy pravomocně osvobodily Iva Rittiga ve všech kauzách

Lobbista Ivo Rittig byl pravomocně osvobozen ze všech tří kauz, ve kterých byl vyšetřován. O Rittigově nevině v kauze údajného tunelování společnosti Oleo Chemical rozhodl soud už v roce 2019, v případu Jany Nagyové Nečasové a údajného zneužití zpráv BIS o rok později a na sklonku loňského roku Rittiga osvobodil soud také v kauze jízdenek pražského dopravního podniku. Tématu se věnoval Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
10. 1. 2022|

Ústavní soud odmítl stížnost pražského dopravního podniku v takzvané jízdenkové kauze

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) v takzvané jízdenkové kauze, která skončila osvobozením bývalého šéfa podniku Martina Dvořáka, lobbisty Iva Rittiga i ostatních aktérů. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka. DPP vystupoval v kauze jako poškozený.
3. 1. 2022|

Investigace.cz: V Pandora Papers figuruje i lobbista Rittig nebo bývalý teplický politik Benda

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 07:19|

Čtveřice odsouzená v kauze Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti

Čtveřice odsouzená v kauze zneužití Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zatím o podnětech není rozhodnuto, vyplývá z justičních databází i z informací mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Číhalíkové Sedláčkové.
22. 11. 2021|

Rittig i Dvořák jsou definitivně volní. Žalobce nepodá dovolání v kauze jízdenek

Jízdenková kauza definitivně končí. Týkala se lobbisty Ivo Rittiga nebo někdejšího ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Nic se nezmění na tom, že jsou obžalovaní zproštěni viny, protože nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání k Nejvyššímu soudu. O podání dovolání jej žádal žalobce Adam Borgula, Stříž ale jeho návrh neakceptoval. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
10. 11. 2021|

Osvobození Rittiga a dalších v kauze jízdenek nemusí být definitivní. Žalobce požádal o podání dovolání

Takzvaná jízdenková kauza ještě nemusí být definitivně u konce. Žalobce Adam Borgula požádal nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, aby v neprospěch obžalovaných podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Borgula to potvrdil ČT. V kauze je mezi obžalovanými například lobbista Ivo Rittig nebo bývalý šéf dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák. Vrchní soud v Praze začátkem září pravomocně zprostil obžaloby všech 12 obžalovaných, státní zástupce s tím ale nesouhlasí. Podle obžaloby 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.
26. 10. 2021|

Osvobození Dvořáka nebo Rittiga v kauze jízdenek je pravomocné

Osvobození bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka, lobbisty Ivo Rittiga i ostatních deseti obžalovaných v takzvané jízdenkové kauze je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 14:50|

Kriminalisté znovu navrhli obžalovat Vladimíra Dbalého v jedné z větví kauzy Nemocnice Na Homolce

Policie znovu navrhla obžalovat lékaře Vladimíra Dbalého v takzvané třetí větvi kauzy zakázek Nemocnice Na Homolce. Dozorový státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že mu policisté předložili počátkem července spis s návrhem na podání obžaloby vůči čtyřem lidem. Z dřívějších informací je zjevné, že návrh se vedle někdejšího ředitele nemocnice Dbalého týká jeho bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, jenž figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga.
14. 7. 2021|

Dbalý si za manipulování zakázek odpyká 10 let. Soud potvrdil i propadnutí jeho majetku

Pražský vrchní soud ve čtvrtek uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu také trest propadnutí majetku. Lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože zamítl. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:08|

Soud znovu zprostil Shenara obžaloby z krácení daní

Pražský městský soud znovu osvobodil někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který čelí obžalobě z toho, že neodvedl daně při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že by se skutek vůbec stal. Shenar vinu od počátku odmítá, tvrdí, že zákon neporušil. Aktuální rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Shenar se práva na odvolání vzdal.
28. 5. 2021|

Dbalý se dovolal proti rozsudku, který mu uložil sedm let za korupci

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý podal dovolání proti rozsudku, podle nějž si má odpykat sedm let vězení za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků. Dovolali se rovněž zbylí dva odsouzení, bývalá účetní nemocnice Emilie Bialešová a advokát David Michal. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Doplnil, že v neprospěch jednoho z obžalovaných podalo dovolání také Nejvyšší státní zastupitelství.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 13:13|

Žalobce stáhl obžalobu Dbalého týkající se nemocničních zakázek

Státní zástupce Zdeněk Matula stáhl obžalobu na někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého ve třetí větvi jeho kauzy. Týká se nemocničních zakázek, potvrdil na dotaz ČT mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Důvody stažení obžaloby Matula zatím nechce komentovat. Obžaloba tvrdí, že měl Dbalý kvůli úplatkům od dodavatelů připravit nemocnici společně s dalšími obviněnými nejméně o 17,8 milionu korun.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 17:20|

Za korupci při ovlivňování zakázek si lékař Dbalý odpyká sedm let

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý si za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků odpyká sedm let vězení. Ve středu o tom rozhodl pražský vrchní soud. Součástí verdiktu je peněžitý trest 10,9 milionu a povinnost nahradit nemocnici škodu 49,5 milionu korun. Lékař se ze zasedání omluvil, svou vinu od počátku stíhání odmítá. Rozsudek je prvním pravomocným rozhodnutím v Dbalého korupčních kauzách. Muž čelí ještě dalším dvěma obžalobám.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 18:17|