Rozsáhlý policejní zásah před dekádou svrhl kabinet premiéra Nečase. S trestem ale skončila jen Nagyová

Události: Deset let od zásahu policie na Úřadu vlády (zdroj: ČT24)

Uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a k předčasným volbám. Státní zástupci na základě získaných dokumentů a odposlechů podali obžaloby v pěti kauzách. Odsouzením ale zatím skončil jen případ zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli křivému svědectví v tomto procesu pak dostal podmínku i expremiér Nečas.

Při zprávách o noční razii zmiňovala média jména zadržených: exposlanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, dále generálové vojenské tajné služby a ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová. „Má důvěra k ní nepoklesla,“ hájil ji premiér Nečas. Nemá prý důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností.

Policie hledala dokumenty i u podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga. Druhý den promluvil šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta o prověřování organizované skupiny s klientelistickými vazbami, která chtěla získat vliv ve státních úřadech a firmách. „Bylo zajištěno hrubým odhadem 120 až 150 milionů korun v hotovosti, desítky kilogramů zlata.“

Zlato zabaveno a pak vráceno

Peníze i zlaté cihly ale nepatřily nikomu ze známých zákulisních hráčů ani politiků, ale obchodnímu partnerovi Romana Janouška Luboši Paškovi. Spolu s Janouškem pak byl obžalován v kauze údajného podvedení zdravotních pojišťoven. „Jsme tady proto, že mi prostě při puči před osmi lety zabavili zlato a majetek, tohle kdyby se nestalo, tak tady v životě nejsme, nikdo,“ řekl později Pašek.  

Letos byli pravomocně zproštěni a Pašek dostal svůj majetek zpátky. A soudy zcela odmítly obžalobu muže, u kterého celé policejní vyšetřování začalo, tedy bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Ten měl podle policie krýt Romana Janouška před prověřováním jeho švýcarského konta.

Nemravnost není trestná, řekla soudkyně

A zproštěný byl i Ivo Rittig, kterému podle obžaloby Jana Nagyová předala tajnou zprávu BIS. „Nemravnost není trestná. Pokud by nemravnost trestná byla, předpokládám, že by české věznice praskaly ve švech,“ uvedla k tomu v listopadu 2019 soudkyně Městského soudu v Praze Monika Křikavová.

Samotná Jana Nagyová pak byla pravomocně odsouzená jen za to, že po vojenské tajné službě chtěla sledování tehdejší manželky premiéra Nečase. Tři měsíce po policejní razii se Nagyová vdala za Petra Nečase. Dodnes jsou společně stíhaní za uplácení poslanců ODS. Rozsudek by mohl padnout v úterý.