Lobbista Rittig se soudí o odškodnění kvůli stíhání v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig chce po státu téměř 680 tisíc jako náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Vyplývá to z vyjádření Obvodního soudu pro Prahu 2 a ministerstva spravedlnosti pro Českou televizi. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby. O odškodnění začne soud jednat v září.

„O odškodnění žádá I. R. a žádá náhradu škody způsobené nezákonným rozhodnutím v trestním řízení,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Rittig podal k soudu žalobu, ve které požaduje celkem 677 902,50 korun. Jednání je zatím nařízeno na 8. září.

Z anonymizovaného dokumentu, který ČT poskytlo ministerstvo spravedlnosti, vyplývá, že Rittig žádá o náhradu nákladů právního zastoupení z titulu nezákonného trestního stíhání.

Vinu soud neprokázal

Pražský vrchní soud před čtyřmi lety dospěl k závěru, že Rittigovu vinu se nepodařilo prokázat. „Každý z důkazů je možno hodnotit minimálně dvěma, někdy i více způsoby, a vyvozovat z nich různé varianty,“ konstatovala tehdy soudkyně Eva Rejchrtová. Upozornila, že i podle judikatury Ústavního soudu musí být jakékoliv pochybnosti vykládány ve prospěch obviněného.

Za vyvedení dvaceti milionů korun z firmy Oleo Chemical prostřednictvím fiktivních smluv o poradenství byli už v roce 2018 pravomocně odsouzeni zakladatelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a Rittigův obchodní partner Peter Kmeť z karibské společnosti Cokeville Assets. Proti verdiktu se aktuálně všichni brání u Ústavního soudu.

Rittig už uspěl s žádostí o odškodnění v dalším případu, ve kterém ho soudy pravomocně osvobodily. Za stíhání v takzvané jízdenkové kauze Dopravního podniku hlavního města Prahy dostal od ministerstva spravedlnosti celkem 990 tisíc korun. Konkrétně šlo o odškodnění za obhájce a nemajetkovou újmu. Informoval o tom letos v lednu Radiožurnál.