Za stíhání v jízdenkové kauze vysoudili Babáková a Michal po dvou stech tisících

Advokátka Karolína Babáková dostane od státu dvě stě tisíc korun jako odškodnění nemajetkové újmy, které jí způsobilo trestní stíhání v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku. V úterý o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Stejnou částku přiznal i kolegovi Babákové, bývalému advokátovi Davidu Michalovi.

Babáková i Michal se žalobou původně domáhali každý dvou milionů korun. Své požadavky vzali částečně zpět, protože ministerstvo spravedlnosti následně vypořádalo jejich nároky na náhradu majetkové škody. Obvodní soud jim poté každému přiznal za nemajetkovou újmu dvě stě tisíc korun a zbylým finančním požadavkům ani žádosti o zveřejnění omluvy v celostátním deníku nevyhověl. Babáková se proti rozhodnutí odvolala, avšak neuspěla.

„Odvolací soud s přihlédnutím ke srovnatelným případům dospěl k závěru, že přiznaná částka dvě stě tisíc korun je zcela přiměřená všem zákonným kritériím,“ konstatovala soudkyně Jana Knotková.

Obžaloba v jízdenkové kauze tvrdila, že sedmnáct haléřů z každé jízdenky vyrobené pro pražský dopravní podnik končilo přes zahraniční firmy u bývalého šéfa podniku Martina Dvořáka a lobbisty Ivo Rittiga a že z podniku bylo vyvedeno přes 450 milionů korun. Rittigovi právníci včetně Babákové a Michala mu podle státního zástupce pomáhali tyto peníze legalizovat. Tvrzení obžaloby se ale nepodařilo prokázat a justice v září 2021 pravomocně osvobodila všechny obžalované.

Ministerstvo spravedlnosti se následně loni v říjnu Babákové na svém webu veřejně omluvilo za nezákonné stíhání, za nemajetkovou újmu a „za těžko odčinitelné následky, ke kterým v důsledku nezákonného trestního stíhání došlo v jejím osobním, profesním a společenském životě“. Omluvilo se i některým dalším z dvanácti obžalovaných. Dvořákovi soud podle dřívějších informací médií přiznal odškodné přes devět set tisíc korun.

Právník Michal byl dvakrát pravomocně odsouzený v jiných kauzách, a to v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami Nemocnice Na Homolce a za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Dostal souhrnný šestiletý trest vězení. Bývalý advokát figuroval společně s Rittigem také v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical a v případu údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby, obě tato stíhání ale skončila jeho osvobozením.