Rozvody mají být rychlejší a ty smírné i levnější, plánuje ministerstvo. Novelou chce také zakázat bití dětí

Události: Návrh na jednodušší rozvody manželství (zdroj: ČT 24)

Soudy by podle návrhu nové legislativy neměly v budoucnu při rozvodech zjišťovat příčinu rozvratu manželství a mělo by se spojit rozvodové a opatrovnické řízení o děti. Ministerstvo spravedlnosti, které připravuje novelu občanského zákoníku zavádějící tyto změny, chce, aby začaly platit od počátku roku 2025. Součástí novely má být i zákaz fyzického trestání dětí nebo změny ve vymáhání výživného.

Novela by měla rozvody urychlit, usnadnit, navíc má ambici podpořit smírná řešení. Při nich mají rozvádějící se páry platit nižší poplatky. V současnosti se po dohodě rozvádějí dvě třetiny manželství. Podle členky ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny, advokátky a mediátorky Evy Decroix (ODS) ovšem v současnosti mnoho „motivačních faktorů“ ke smírnému řešení není.   

Loni soudy ukončily devatenáct tisíc manželství, z toho šest tisíc bez domluvy účastníků na tom, jak vyřeší majetek nebo péči o děti. A právě tohle číslo chce ministerstvo spravedlnosti ještě snížit.

Hledání přičin rozvodu jako bumerang

Podle náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava by soudy v budoucnu měly při rozvodech přestat zjišťovat příčiny rozpadu manželství. Podle poslankyně Decroix nemá takové zjišťování praktický přínos. „Soud přestane zkoumat kdo se kdy s kým poprvé pohádal, na čem se neshodli. Také jestli spolu žili, nebo nežili včetně nějakého intimního styku posledních šest měsíců. To není dneska nutné,“ řekla.

„Stále je to spojeno s hledáním nějaké viny. Klientům se obtížně definují příčiny objektivním způsobem. Když se podaří nastavit, aby hledali společnou řeč, začneme hledat příčiny a je to jako bumerang zpátky,“ dodala Decroix.

Spojit by se také mělo řízení o rozvodu a o péči o děti, čímž odpadne potřeba kolizních opatrovníků. Jde o další motivační prvek k rozvodovým dohodám. Soud by mohl o rozluce páru i o péči nezletilé děti rozhodnout během jednoho jednání. Teď kvůli tomu lidé musejí do soudní síně nejméně dvakrát.

Podle statistik ministerstva spravedlnosti trvalo loni rozvedení manželství, kde soud nemusel řešit budoucnost nezletilých dětí, v průměru 55 dní. Pokud předcházelo opatrovnické řízení, zabral rozvod přes čtyři měsíce. V průměru se manželské svazky rozpadají po 13,5 roku, loni činila úhrnná rozvodovost 38 procent. Rozvodů je poněkud méně než v minulosti, v minulém desetiletí se rozpadlo každé druhé manželství.

Levnější rozvody u notářů

Co se naopak do novely nedostalo, je návrh na rozvody u notářů v případě manželů bez potomků, nebo naopak s dospělými dětmi. Přitom podle komory by jednání mimo soud vyšlo stát levněji.

„I nesporný rozvod stojí náklady na soudce, asistenta soudce, jednací místnosti, kancelářský personál, počítače a při tom množství rozvodů, které máme, je to citelný náklad,“ připomněl prezident Notářské komory České republiky Radim Neubauer.  

Novela zakáže i bít děti

Ačkoli je rozvodová reforma největší změnou, kterou má chystaná novela občanského zákoníku přinést, doplnit ji má i několik dalších novinek. Měly by být zakázány fyzické tresty na dětech, ale bude to deklaratorní zákaz – bez sankcí při případném porušení. Podle náměstka Stanislava novela hlavně poukáže na nepřijatelnost tělesného trestání dětí. 

Od neplacení výživného by nově měly odrazovat vyšší úroky z prodlení než u běžných dluhů. Pohledávky na alimentech by bylo možné také postoupit k vymáhání.

Politickou podporu mají také vyšší sankce za nedodržování porozvodové dohody o dětech. Pokud z jeden z rodičů bez zásadního důvodu odmítne potomka předat, měl by dostat pokutu. V řádu tisíců korun.