Reportéři ČT získali nález arbitrů v kauze Diag Human. Politici prý zneužívali tajné služby, policii i soudy

Reportéři ČT: Krvavý účet (zdroj: ČT24)

Čeští politici zneužívali tajné služby, policii a soudy, aby mohli vyhrát obchodní spor s firmou Diag Human. To je závěr londýnských arbitrů, kteří se kauzou posledních pět let zabývali. Reportéři ČT získali jejich nález, ve kterém podrobně zdůvodňují, proč rozhodli o tom, že má Česko společnosti zaplatit skoro šestnáct miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou. Kauza, která se táhne už třicet let, tak míří k rozuzlení. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.

„Londýnská arbitráž hledala odpověď na to, zda Česká republika pomocí svých institucí a orgánů nějakým způsobem nezákonně zasáhla do podnikání společnosti Diag Human,“ popsal právník a člen správní rady Transparency International Petr Leyer. 

Nález, ve kterém belgický, německý a americký rozhodce zdůvodňují, proč má Česko zaplatit firmě Josefa Šťávy skoro šestnáct miliard korun, má přes tři stovky stran. Arbitráž zkoumala důkazy za celých třicet let sporu a vyslýchala svědky.

„Česká republika zneužila své svrchované pravomoci (policie, soudy, tajné služby, vyšetřovací komise), aby zasáhla do obchodního rozhodčího řízení, a zjevně nedodržela zásadu řádného procesu,“ uvádí se v nálezu arbitráže, který Reportéři ČT získali. 

„Českému státu, českým občanům, české politické komunitě se ukázal pohled mezinárodního práva na to, jak si zdejší politické elity představují právní stát. A je to pohled dost drtivý,“ reagoval právník společnosti Diag Human Jan Kalvoda.