TÉMA

Arbitráž

Česku hrozí miliardová arbitráž. Švýcarský Towit žádá peníze za zmařenou investici

České republice hrozí nová miliardová arbitráž. Švýcarská firma Towit zaslala koncem ledna českému ministerstvu financí takzvané oznámení o sporu, ve kterém tvrdí, že stát porušil její investici, uvedl server HlídacíPes.org. Spor podle něj souvisí s kauzou Diag Human. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu žádají společnost Towit Machinery Trading a dva švýcarští občané po Česku téměř čtyři miliardy korun.
11. 4. 2024|

Pronájem městského mobiliáře firmě JCDecaux končí, Praha si jej bude spravovat sama

Pražský magistrát definitivně končí s jedním z nejstarších kontraktů, které vedení města v minulosti uzavřelo. Francouzská firma JCDecaux si pronajímala městský mobiliář, zejména reklamní plochy na zastávkách MHD. Magistrát jí ale smlouvu neprodloužil a do letoška by měla společnost své reklamní plochy a zastávky odstranit.
24. 11. 2023|

Česko uspělo v arbitráži s firmami ze skupiny Synot o 3,6 miliardy korun

Stát uspěl v mezinárodní arbitráži s kyperskými firmami z české skupiny Synot o 3,6 miliardy korun kvůli omezení hazardních her. Uvedlo to na svém webu ministerstvo financí. Firmám WCV Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited vadilo zrušení povolení pro provozování videoloterijních terminálů. Se státem kvůli tomu vedly arbitráž od roku 2015. Majitel Synotu Ivo Valenta řekl, že rozhodnutí zatím nechce komentovat.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:34|

Rusko má zaplatit Naftogazu pět miliard dolarů, nařídil soud v Haagu

Soud v nizozemském Haagu v arbitráži nařídil Rusku zaplatit kompenzaci pět miliard dolarů (106 miliard korun) za to, že v roce 2014 na Krymu nezákonně vyvlastnilo majetek ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz. Oznámil to šéf ukrajinského podniku. Rusko uvedlo, že se musí s verdiktem nejprve seznámit.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 14:39|

ČSOB prohrála soud o 3,7 miliardy korun, píší Seznam Zprávy

ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu informoval server Seznam Zprávy.
20. 2. 2023|

Pokud města či nemocnice neuzavřou smlouvu na energie, má je čekat regulovaný režim dodavatele poslední instance

Města, kraje, ale i nemocnice, školy nebo sportovní kluby budou mít zajištěné energie i v příštím roce, slibují lídři vládní koalice. Pokud tyto instituce neuzavřou smlouvy samy, zajistí je dodavatelé poslední instance (DPI). A to za státem garantované ceny. Slova vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše potvrdil ČT i šéf poslanců ODS Marek Benda. Doteď kabinet počítal s tím, že pro veřejné instituce bude nakupovat státní obchodník, firma Prisko.
23. 10. 2022|

ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.
23. 10. 2022|

Reportéři ČT získali nález arbitrů v kauze Diag Human. Politici prý zneužívali tajné služby, policii i soudy

Čeští politici zneužívali tajné služby, policii a soudy, aby mohli vyhrát obchodní spor s firmou Diag Human. To je závěr londýnských arbitrů, kteří se kauzou posledních pět let zabývali. Reportéři ČT získali jejich nález, ve kterém podrobně zdůvodňují, proč rozhodli o tom, že má Česko společnosti zaplatit skoro šestnáct miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou. Kauza, která se táhne už třicet let, tak míří k rozuzlení. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
12. 9. 2022|

Spor o miliardovou arbitráž se Škodou Transportation pokračuje. České dráhy uspěly s dovoláním

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu, jejímž cílem bylo zrušení rozhodčího nálezu v soudním sporu o platnost arbitráže, na jejímž základě České dráhy doplatily strojírenské firmě Škoda Transportation 1,2 miliardy korun za dodávku lokomotiv. Rozhodl o tom Nejvyšší soud (NS), podle něhož justice chybovala, když se odmítla zabývat údajnou podjatostí jednoho z rozhodců. Verdikt NS je dočasně zpřístupněný na úřední desce.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 16:46|

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human. Ministerstvo financí se odvolalo

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Stát musí podle rozhodnutí zaplatit společnosti 15,5 miliardy korun. Informaci serveru HlídacíPes potvrdilo ministerstvo financí a uvedlo, že proti verdiktu se stát odvolá. Zatím tak Česko 15,5 miliardy korun platit nebude. Diag Human požadoval 52 miliard korun.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:28|

Česko uspělo v arbitráži o více než pět miliard kvůli pozemkům v Praze

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo v úterý ministerstvo financí. Na posun v arbitráži upozornil Reportér magazín. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v pražských Benicích.
2. 11. 2021|

České dráhy musely zaplatit 1,2 miliardy korun firmě Škoda Transportation

České dráhy musely před lety zaplatit 1,2 miliardy korun strojírenské firmě Škoda Transportation za dodávku lokomotiv, peníze tak zpět nedostanou. Vrchní soud v Praze v úterý při řešení odvolání státního dopravce potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně, který uznal dřívější verdikt arbitráže. Ta v minulosti ve sporu přiřkla peníze Škodě Transportation. Rozhodnutí je pravomocné. Dráhy proti němu mohou podat pouze dovolání, o dalším postupu rozhodnou po analýze úterního rozhodnutí.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 16:29|

Česko uspělo v mezinárodní arbitráži, šlo o obchod s mákem za 2,4 miliardy korun

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Spor se týkal údajného pochybení Česka vůči společnosti v souvislosti s obchodem s potravinářským mákem. Podle ministerestva jde již o patnácté vítězství v mezinárodní arbitráži v řadě.
30. 4. 2021|

Česko čelí arbitrážím za 66,5 miliardy, poslední zahájila francouzská JCDecaux. Zároveň chce od státu slevy

Od Česka chtějí podnikatelé v mezinárodních arbitrážích vysoudit 66,5 miliardy korun – nejvíce za posledních pět let. Naposledy se na rozhodce obrátila francouská společnost JCDecaux, která v Praze přišla o dlouhodobý pronájem reklamních ploch v MHD a tvrdí, že stát neochránil její investici. Firma přitom zároveň od státu žádá slevy za nájem reklamních ploch na pražském letišti. Nic se ale nemění na tom, že nejvyšší částku od státu chce společnost Diag Human a podnikatel Josef Šťáva.
6. 12. 2020|

Žaloba kvůli nekvalitním respirátorům z Číny se zatím odkládá, Česko jedná o reklamaci

Česká republika stále jedná s čínskými firmami o reklamaci respirátorů FFP2, které nesplňují požadované standardy. Soudní dohra, kterou avizoval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), tak zatím není aktuální. Zahraniční kontrola respirátorů potvrdila české závěry, že zásilka respirátorů FFP2 nesplnila povinné parametry.
7. 10. 2020|

Firma JCDecaux zahájila s Českem arbitráž kvůli pronájmu reklamních ploch

Mezinárodní skupina JCDecaux zahájila 16. září s Českou republikou arbitrážní spor ohledně ukončení pronájmu reklamních ploch ze strany pražského dopravního podniku. Vyplývá to z aktualizovaného přehledu arbitrážních sporů, který v pondělí zveřejnilo ministerstvo financí. Konkrétní výše požadované škody v žalobě není podle mluvčího resortu Michala Žurovce uvedená.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 22:45|

Česko uspělo ve dvou arbitrážích s podnikatelem Fischerem. Požadoval přes 10 miliard korun

Ministerstvo financí uspělo podle svého úterního vyjádření ve dvou arbitrážích za více než 10 miliard korun, které vedl proti České republice podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer.
12. 5. 2020|

CME se zrodila ve vůni parfémů, později byla parťákem Batmana

Pokud krok nezamítnou akcionáři nebo Evropská komise, mediální a telekomunikační společnost CME, vlastník televize Nova, se přesune do skupiny PPF Petra Kellnera. Firma s bezmála třicetiletou historií pomáhala formovat středoevropskou televizní produkci a v minulosti ji vlastnili významní hráči telekomunikačního světa.
10. 11. 2019|
Události komentáře

Rychlejší než informační tabule jsou soukromé aplikace, tvrdí Blaha. Kremlík výtky odmítá

Záchranné složky spolupracovaly u nedělní nehody na D1 na jedničku, shodli se ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Blaha (ODS). Kremlík v pořadu Události, komentáře odmítl tvrzení, že systém informačních tabulí nedokáže řidiče před srážkami na dálnici včas varovat.
15. 10. 2019|
Události komentáře

Expert: Huawei je nepochybně oprávněná zahájit arbitráž. Přiznejme, že náš úřad má pravdu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE, protože je považuje za bezpečnostní riziko. Firma Huawei se nechala slyšet, že pokud úřad varování nezruší či nezmění, je připravena bránit se i formou mezinárodní arbitráže. Podle odborníka na arbitráže a poradce několika ministrů financí Radka Šnábla situace skutečně může až do arbitráže vyústit. „Jiná věc je, jestli má Huawei šanci vyhrát,“ dodal v pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2019|

Huawei hrozí Česku soudy a arbitráží kvůli varování NÚKIB. Očekává jeho zrušení či úpravu

Čínská společnost Huawei je připravena se kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před jejími technologiemi bránit u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže. Požaduje zrušení nebo úpravu varování. Napsala to v dopisech adresovaných premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a řediteli NÚKIB Dušanu Navrátilovi. Odpověď chce čínská firma do 14. února, napsal server Deníku N. Dopis podle něj v pátek projedná vláda.
7. 2. 2019|