Rusko má zaplatit Naftogazu pět miliard dolarů, nařídil soud v Haagu

Soud v nizozemském Haagu v arbitráži nařídil Rusku zaplatit kompenzaci pět miliard dolarů (106 miliard korun) za to, že v roce 2014 na Krymu nezákonně vyvlastnilo majetek ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz. Oznámil to šéf ukrajinského podniku. Rusko uvedlo, že se musí s verdiktem nejprve seznámit.

„Z Haagu přijde více verdiktů ve prospěch Ukrajiny,“ uvedl na webu firmy šéf Naftogazu Oleksij Černyšov. Jde podle něj o „klíčové vítězství na energetické frontě“. Rusko v roce 2014 ukrajinský poloostrov Krym v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Západní státy na to zareagovaly sérií protiruských sankcí.

„Navzdory snaze Ruska bránit spravedlnosti, arbitrážní tribunál Rusku nařídil kompenzovat Naftogazu ztráty částkou pět miliard dolarů,“ píše se ve sdělení ukrajinského podniku. „Rusko musí toto rozhodnutí splnit v souladu se svými závazky podle mezinárodního práva,“ stojí dále. 

Podnik sdělil, že pokud Rusko odmítne zaplatit dobrovolně, může zahájit „proces uznání a přijetí k výkonu rozhodnutí na území těch států, kde se nacházejí aktiva Ruské federace“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Reuters řekl, že Moskva bude muset verdikt arbitrážního soudu nejprve analyzovat. Strany sporu verdikty arbitrážních soudů někdy interpretují odlišně.

Naftogaz měl na Krymu i ropnou a plynárenskou firmu Čornomornaftogaz, která produkovala významné objemy plynu z Černého moře. Ukrajinský podnik nesdělil nic podrobnějšího k tomu, na jaká ruská aktiva v zahraničí by se mohl zaměřit. Západní vlády se už v rámci sankcí zaměřily na některá významná mezinárodní aktiva ve vlastnictví Ruska, například na superjachty ruských oligarchů.

Lze očekávat další verdikty pro Ukrajinu

Analytik společnosti BlueBay Asset Management Tim Ash uvedl, že rozhodnutí je obrovským právním vítězstvím pro Ukrajinu. Podle něj lze očekávat další verdikty v tomto duchu.

Naftogaz je pro ukrajinskou vládu důležitým zdrojem příjmů, předloni se na celkových rozpočtových příjmech státu podílel téměř sedmnácti procenty. Před současným konfliktem podnik zaměstnával více než 50 tisíc lidí. Naftogaz teď jedná s investory o restrukturalizaci dluhu, díky čemuž by se firma dostala z vleklé platební neschopnosti, ve které je od loňského července.