TÉMA

Naftogaz

Rusko má zaplatit Naftogazu pět miliard dolarů, nařídil soud v Haagu

Soud v nizozemském Haagu v arbitráži nařídil Rusku zaplatit kompenzaci pět miliard dolarů (106 miliard korun) za to, že v roce 2014 na Krymu nezákonně vyvlastnilo majetek ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz. Oznámil to šéf ukrajinského podniku. Rusko uvedlo, že se musí s verdiktem nejprve seznámit.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 14:39|

Ukrajinci se připravují na tuhou zimu. „S chladem umíme žít,“ vzkazují Rusku

Letošní zima bude „nejhorší v historii“ kvůli přerušení dodávek elektřiny a tepla, varoval šéf ukrajinské státní ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Ruské rakety a drony poškodily přibližně 40 procent elektráren na Ukrajině. Výhřevná sezona přitom ve většině regionů obvykle začíná s posledním říjnovým týdnem. Podle Vitrenka je cílem Ruska nechat miliony lidí bez prostředků, jak se vyrovnat s chladem.
27. 10. 2022|

Gazprom zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů. Kyjev na oplátku upustí od dalších žalob

Gazprom už zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (přes 66 miliard korun), oznámila ruská plynárenská společnost. Vyřešil se tak vleklý spor o tranzit plynu, kterým se zabývala arbitráž ve Stockholmu. Mluvčí ukrajinské energetické společnosti Naftogaz potvrdil, že firma už zmíněnou sumu obdržela. Ještě do konce roku by tak mohla být podepsána smlouva o tranzitu na příštích pět let.
27. 12. 2019|

Pálení mazutu a zavřené školy. Gazprom zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu, země vyhlásila krizi

Ruská společnost Gazprom oznámila, že okamžitě „zahajuje proceduru výpovědi“ smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ruský plynárenský gigant podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard korun) za tranzit plynu. Evropská komise oznámila, že je připravena se stát prostředníkem ve sporu. Veškeré toky plynu, které jsou určené pro Česko, proudí přes Ukrajinu i nadále ve sjednaných objemech.
2. 3. 2018Aktualizováno2. 3. 2018, 17:06|