Pronájem městského mobiliáře firmě JCDecaux končí, Praha si jej bude spravovat sama

Události: Končí smlouva o pronájmu městského mobiliáře společnosti JCDecaux (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát definitivně končí s jedním z nejstarších kontraktů, které vedení města v minulosti uzavřelo. Francouzská firma JCDecaux si pronajímala městský mobiliář, zejména reklamní plochy na zastávkách MHD. Magistrát jí ale smlouvu neprodloužil a do letoška by měla společnost své reklamní plochy a zastávky odstranit.

Provoz městského mobiliáře zajišťovala společnost od roku 1994. Smlouva formálně skončila už před dvěma lety, společnost ovšem měla přechodné období na odstranění svých zařízení.

„V zásadě je v tomto směru hotovo. Myslíme si, že do poloviny prosince budeme mít z naší strany všechny povinnosti splněny,“ potvrdil mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka. Podle pražského magistrátu bude výhodnější, když si provoz bude zajišťovat sám, centrum města už osadil svými zastávkami. K pronájmu už tak budou jen samotné reklamní plochy.

Město chce odstraněné zastávky koupit. S odcházející firmou jedná o odkupu původních zastávek. K dohodě došlo a hlavní město je následně rozmístí, doplnil mluvčí Chvojka.

Další – přes dvacet let starou smlouvu na reklamu – měla společnost JCDecaux jako společník firmy Rencar v pražském dopravním podniku. Ten ji považoval za nevýhodnou a následně prohlásil za neplatnou. Česko teď kvůli tomu čelí v Londýně mezinárodní arbitráži, kterou iniciovala francouzská firma, mezinárodní spor je zatím pozastavený.

„Čeká se na to, jak dopadnou české soudy, aby bylo najisto postaveno, jestli smlouva je platná nebo ne,“ upřesnil Chvojka. Dopravní podnik tvrdí, že všechny soudy rozhodly v jeho prospěch. „Potvrzují se tak analýzy dopravního podniku, že smlouva je zcela neplatná,“ uvedla mluvčí společnosti Aneta Řehková.

Arbitráž je v gesci ministerstva financí, které pro tyto účely sestavilo právní tým, Česko už vyčlenilo na právní služby 30 milionů korun. Společnost JCDecaux požaduje v arbitrážním řízení v přepočtu asi jednu miliardu korun, obě strany už utvořily mezinárodní tribunál.