Ruský soud nařídil zabavit majetek tří evropských bank

Ruské soudy nařídily zabavení majetku italské bankovní skupiny UniCredit v hodnotě v přepočtu 11,5 miliardy korun a také majetku Deutsche Bank zhruba za šest miliard korun. Zasažena bude i Commerzbank za více než 2,2 miliardy korun. Banky poskytly záruky na stavbu rafinerie na zpracování plynu. Byl to společný projekt Gazpromu a německé společnosti Linde, který se však neuskutečnil.

Arbitráže proti UniCredit, Deutsche Bank a Commerzbank se týkají společnosti RusChemAlliance. Byl to společný podnik Gazpromu a německé chemické společnosti Linde, který měl v Rusku postavit rafinerii ke zpracování zemního plynu. Linde z něj ale odešla poté, co Rusko zahájilo ostrou fázi války proti sousední Ukrajině a západní státy na ně uvalily sankce.

UniCredit a Deutsche Bank poskytly na projekt bankovní záruky. V obou případech soud nařídil mimo jiné zmrazení účtů, nemovitého majetku a akcií dceřiných firem. V případě UniCredit má zabavený majetek hodnotu 463 milionů eur (zhruba 11,5 miliardy korun), v případě Deutsche Bank 239 milionů eur (asi šest miliard korun). UniCredit zdůraznila, že se rozhodnutí soudu týká aktiv odpovídajících tomuto případu, ne celé její ruské pobočky UniCredit Bank AO.

U Commerzbank podle listu Financial Times požadovala RusChemAlliance zabavení majetku za necelých 95 milionů eur, přičemž detaily o rozhodnutí soudu nebyly jasné. Agentura Reuters ovšem napsala, že soud této bance zablokoval aktiva za 93,7 milionu eur a také zabavil její budovu v centru Moskvy.

Podle listu Financial Times představuje intervence arbitrážního soudu jeden z nejvýznamnějších kroků proti západním bankám od začátku plnohodnotné ruské války vůči Ukrajině v únoru 2022. Přichází poté, co Evropská centrální banka vyzvala poskytovatele půjček z eurozóny, aby urychlili svůj odchod z ruského trhu, mají-li tam své odbočky. Generální ředitel italské UniCredit Andrea Orcel uvedl, že banka bude v zemi nadále pokračovat v činnosti, jak to bude možné. Ujistil, že firma dodržuje sankce. Definitivní odchod bude podle něj obtížné uskutečnit.

V případě Deutsche Bank arbitrážní soud rozhodl, že společnost nemůže své operace v Rusku odprodat, což by už dříve podle listu vyžadovalo souhlas ruského vůdce Vladimira Putina. Bankovní skupina sídlící ve Frankfurtu uvedla, že si již v souvislosti s arbitráží vyčlenila kolem 260 milionů eur. „Budeme potřebovat vidět, jak budou tento nárok implementovat ruské soudy, a vyhodnotit bezprostřední dopad na operace v Rusku,“ sdělila banka.

Commerzbank se podle Reuters k postupu soudu ihned nevyjádřila.

Arbitrážní soud v Petrohradu rozhodoval na základě stížností jedné z dceřiných společností ruské plynárenské skupiny Gazprom, která se na neuskutečněném projektu podílela.