Ruský soud zakázal ČEZu vést arbitráž proti Gazpromu mimo Rusko

Arbitrážní soud pro Petrohrad a Leningradskou oblast zakázal české energetické společnosti ČEZ pokračovat v arbitrážním řízení proti ruskému plynárenskému podniku Gazprom mimo Rusko, informuje agentura TASS. Rozhodnutí přichází poté, co ČEZ ve čtvrtek večer oznámil, že rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) zakázal Gazpromu pokračovat v soudním řízení proti ČEZu v Rusku.

Ruský soud firmě ČEZ také pohrozil pokutou 57,7 milionu eur (1,4 miliardy korun) v případě, že jeho zákaz poruší. Minulý týden ruský soud zakázal arbitrážní řízení také slovenské společnosti Západoslovenská energetika (ZSE) a tento týden rakouské OMV.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu v Ženevě arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského podniku žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Ruská plynárenská společnost pak letos v dubnu požádala ruský arbitrážní soud, aby zakázal české společnosti pokračovat v řízení u mezinárodního arbitrážního soudu. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž upozornil, že Gazprom je vázán rozhodčí doložkou, kterou v minulosti s českou firmou uzavřel. „Podle ní se veškeré spory mezi společnostmi ČEZ a Gazprom související s dodávkami plynu budou řešit v arbitráži u ICC,“ podotkl.

Gazprom už dříve podal u ruského soudu žaloby na řadu dalších evropských firem. Ve všech případech dosáhl zákazu pokračování arbitráže. Jsou mezi nimi německé firmy Uniper Global Commodities a Metha-Methanhandel, česká NET4GAS, ukrajinský Naftogaz, nizozemská firma Gasunie Transport Service, provozovatel plynovodu BBL mezi Británií a Nizozemskem či polsko-ruská firma Europol GAZ, která vlastní polský úsek plynovodu Jamal-Evropa, dodal TASS.