Registrační systém očkování už není potřeba, shodují se hejtmani Vondrák a Mauritzová

Registrace už není potřeba, shodují se hejtmani Vondrák a Mauritzová (zdroj: ČT24)

Neregistrovaní zájemci v Moravskoslezkém kraji se mohou nechat naočkovat proti koronaviru od mobilních týmů. V Plzeňském kraji zase organizují vakcinaci ve spolupráci se starosty z méně proočkovaných oblastí. Registrační systém už je zbytný, shodli se ve středečních Událostech, komentářích hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Očkování v kraji podle Vondráka vázne zejména v odlehlých oblastech, které nemají blízko očkovací centrum. „Proto jsme také do těch oblastí vyjeli,“ podotkl. Kraj nyní plánuje nový projekt. Spojit se chce s obchodními centry. S těmi se pak domluvit na časech, kdy by se v nich mohlo vyskytovat více lidí, a postavit tam mobilní očkovací tým. „Jde o to vyhledávat místa s nejvyšší koncentrací lidí a tam očkovat,“ vysvětlil.

Také v Plzeňském kraji je proočkovanost nižší v méně osídlených místech. „Využili jsme statistických informací z Ústavu zdravotnických informací a statistiky a oslovili starosty obcí, které jsou v řídce osídlených oblastech. Ve spolupráci s nimi se snažíme organizovat očkování tak, aby se lidé sjeli z menších obcí do větších,“ přiblížila Mauritzová. Připomněla také, že bez registrací je možné se očkovat v centrech v každém okresu v kraji.

Ačkoliv v obou krajích, dle slov jejich vedení, nyní funguje očkování bez registrace dobře, zpočátku potřeba byla. „Registrace se zavedla proto, aby se mohl zprovoznit objednávkový systém. Abychom mohli očkovat nejprve ty nejstarší, učitele, lékaře a podobně,“ zdůvodnil Vondrák. Dodal ale, že nyní už registrace ztrácí na významu. Za její výhodu považuje plánování druhé dávky očkování. „V současné době již systém postrádá význam, ale na počátku jsme ho potřebovali právě kvůli proočkování prioritních skupin,“ souhlasila Mauritzová.

Volno k vyšší proočkovanosti nepřispěje, míní hejtmani

Vláda v minulém týdnu rozhodla, že letos očkovaní státní zaměstnanci budou mít nárok na dva dny placeného volna a vybrat si ho mohou do konce roku. Kabinet vyzval i kraje a samosprávy, aby podobně lidi motivovaly k vakcinaci.

Podle Vondráka je ale třeba nejprve provést analýzu, aby byl zjevný případný dopad na instituce. Dle jeho informací je například mezi učiteli velký počet lidí očkovaný, stejně tak i na úřadě. „Trochu se bojím, že ty dva dny volna nijakým způsobem neovlivní ty, kteří se očkovat prostě nechtějí,“ okomentoval.

Také Mauritzová si nemyslí, že by dva dny volna měly mít v tomto ohledu zásadní dopad. „My jsme naopak přesvědčeni o tom, že musíme vakcíny co nejvíce zpřístupnit lidem odpoledne a o víkendu. Tak, aby když se naočkují v pátek odpoledne, mohli strávit tu dobu po očkování o sobotě a neděli, pokud by měli nějakou mírnou reakci,“ řekla.