Státní zaměstnanci očkovaní letos budou mít nárok na dva dny placeného volna, rozhodla vláda

Letos očkovaní státní zaměstnanci budou mít nárok na dva dny placeného volna a vybrat si ho mohou do konce roku, rozhodla na mimořádném zasedání vláda. Dále také schválila, že děti ve věku od šesti do 12 let nemusí s platností od soboty před návratem z rizikových zemí absolvovat test – stačí po příjezdu podstoupit PCR a v případě negativního výsledku nemusí do samoizolace. Kabinet odsouhlasil i program pomoci Afgháncům pomáhajícím české misi v zemi.

„Můj návrh vychází z informací, které jsem získal z privátní sféry,“ řekl k schválenému nároku na volno za očkování pro státní úředníky premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda vyzvala i kraje a samosprávy, aby podobně lidi motivovaly k vakcinaci. Babiš se zástupci odborů zároveň už podepsal také dodatek ke kolektivní dohodě vyššího stupně, kde je zmíněné placené volno zakomponováno. 

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dva dny volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun. Babiš to ale v pátek označil za nesmysl. „Není žádný dopad na státní rozpočet,“ uvedl.

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, o 6901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba sedmdesát tisíc. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je 26 395.

Brífink po mimořádném jednání vlády 30. července (zdroj: ČT24)

Od soboty děti nemusí jít po dovolené v rizikové zemi do samoizolace

„Od soboty nebudou muset děti mezi šesti a 12 roky mít test před návratem ani z červených nebo tmavě červených zemí. Zároveň bude možné u těchto dětí provést PCR test hned po návratu, takže nebudou vůbec muset do samoizolace,“ informoval o změnách schválených vládou na Twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vlády doplnil, že se předpokládá, že tyto děti se pohybují všude s rodiči a riziko, že by se samy někde nakazily, je poměrně malé. Dodal, že opatření se netýká návratu ze zemí s extrémním rizikem nákazy, které jsou označené černou barvou. Tam je podle ministra i nadále povinná desetidenní samoizolace zakončená PCR testem. Mezi tyto země patří nyní například Indie, Tunisko či Rusko.

Při příjezdu ze zemí s vysokým rizikem či velmi vysokým rizikem nákazy musí cestující vyplnit příjezdový formulář. Pokud cestují veřejnou dopravou, musí před tím podstoupit antigenní nebo PCR test. Po příjezdu se pak mají mezi pátým a 14. dnem dostavit na PCR test. Dokud nemají výsledek, je nutná samoizolace. Pokud přijedou například svým autem, nemusí mít test předem, ale podmínky po příjezdu jsou stejné jako u veřejné dopravy.

Výjimku mají plně očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Stejně tak výjimka platí pro děti do šesti let. Pokud jsou rodiče očkovaní, ale děti jsou ve věku od šesti do 12 let, na rodiče se příjezdová opatření nevztahují, na děti ale ano. Pro ně v této věkové kategorii zatím není v Česku očkování proti covidu dostupné. Vakcinace je možná až od 12 let.

V červené a tmavě červené kategorii zemí jsou nyní i některé populární turistické destinace, jako je Španělsko či Řecko. 

Povolení k pobytu dostali vysokoškoláci z extrémně rizikových zemí

Vláda svým pátečním rozhodnutím umožnila také dlouhodobý pobyt studentům vysokých škol ze zemí s extrémním rizikem šíření koronaviru. Na mapě rizika mají černou barvu. Jinak by například studenti medicíny ztratili další akademický rok, zdůvodnil rozhodnutí po zasedání kabinetu Vojtěch.

Mezi takzvané černé země s extrémním rizikem nákazy úřad řadí Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko, Tanzanii, Tunisko, Zambii a Zimbabwe.

Opatření, které obsahuje důrazné nedoporučení cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, vláda zároveň prodloužila do 31. srpna. Do Česka z těchto zemí mohli do pátku přicestovat pouze čeští občané, rezidenti a diplomaté. I oni se musejí podrobit izolaci a testům. 

U návratu z těchto zemí plně očkovaní turisté nebo ti, co v posledních 180 dnech prodělali covid-19, nemusí na testy a do samoizolace. Ostatní musí podstoupit před cestou PCR test, po návratu zůstat deset dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Lidé, kteří podle lékaře nemají nosit respirátor, musí mít potvrzení

Ministři rozhodovali i o povinnosti mít respirátor. Umožní nyní lidem, kteří ho ze zdravotních důvodů nosit nemohou, aby nemuseli. Úprava je součástí nového mimořádného opatření o nošení ochrany úst a nosu, které vláda schválila. Předchozí opatření tento týden zrušil Nejvyšší správní soud (NSS).

Vojtěch přiblížil, že ti, kteří nemohou ze zdravotních důvodů respirátor nosit, mají mít nižší stupeň ochrany, jako jsou roušky. A pokud nemohou nosit ani ty, pak nemusí mít nic, ale musí předložit potvrzení od lékaře, zdůraznil. To, že doktor potvrzení pacientovi vydal, musí podle ministra zaznamenat také do lékařské dokumentace, aby to bylo kontrolovatelné.

Vojtěch zároveň dodal, že podle odborníků je takových lidí, kteří nemohou nosit žádnou ochranu dýchacích cest, naprosté minimum. Podle ministra mezi nimi nejsou například astmatici.

NSS také předchozímu opatření vyčetl, že není řádně odůvodněné. Vojtěch řekl, že ministerstvo opatření upravilo tak, aby tyto výtky reflektovalo. Podle něho doplnilo do zdůvodnění například odkazy na odborné studie, do vypracování se zapojili i externí odborníci, mimo jiné ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.

Na nošení ochrany nosu a úst, které je nyní nutné například ve veřejných budovách nebo v MHD, ale úřad trvá. Podle Vojtěcha je nošení respirátorů a roušek základním opatřením proti šíření nákazy covidu-19, které doporučují i mezinárodní instituce. 

Pomoc afghánským tlumočníkům má umožnit finanční podporu i azyl

Vláda také schválila program pomoci tlumočníkům, kteří pracovali ve prospěch české armády v Afghánistánu, a jejich rodinám. Program předpokládá finanční pomoc i možnost azylu. O přijetí návrhu informovalo ministerstvo obrany.

Program je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) navržen tak, aby zohlednil náročnost služby jeho potenciálních a prověřených uživatelů a akceptoval jejich individuální preference. Kvůli bezpečnosti a ochraně možných účastníků programu není možné zveřejnit počty tlumočníků ani další specifikaci pomoci, uvedl. Přijetí programu podle ministerstva neohrožuje bezpečnost občanů České republiky a respektuje platnou legislativu.