Opatření o nošení respirátorů uvnitř není podle soudu dost odůvodněné, ministerstvo ho opraví

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil aktuální opatření o nošení respirátorů uvnitř. Není podle něj dost odůvodněné. Zásah vstoupí v platnost za tři dny, ministerstvo má čas reagovat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že ministerstvo doplní odůvodnění opatření podle požadavků soudu. Počty potvrzených nových nákaz mezitím dál klesají; za uplynulý den jich přibylo 206. Zdravotníci v Česku aplikovali od začátku očkování přes deset milionů dávek vakcíny. K pondělnímu večeru jich ministerstvo zdravotnictví eviduje 10 064 380.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Nejvyšší správní soud už dříve vynesl dvě podobná rozhodnutí. Ministerstvu opakovaně vytýkal nedostatky v odůvodnění. Konkrétně se mělo vypořádat například s otázkou, zda nemohou v některých individuálních případech zdravotní rizika nošení respirátoru převýšit přínosy ochrany dýchacích cest jako prevence šíření koronaviru. Soud žádal doplnit také odkazy na odborné studie. Ministerstvo ale nedostatky podle NSS neodstranilo.

„V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Soud po ministerstvu pouze vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon. Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ uvedl soudce Petr Mikeš.

NSS zvažoval, zda nemá zrušit opatření s okamžitou účinností, nebo dokonce zpětně. Povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách by tak ze dne na den padla, a to včetně třeba návštěv ve zdravotnických zařízeních nebo sociálních službách. Proto ministerstvu poskytl krátký čas na zjednání nápravy.

„Soud si uvědomuje, že je nežádoucí, aby daná povinnost nebyla stanovena ani pro velmi rizikové situace po určitou dobu vůbec. K tomuto řešení však bohužel ministerstvo zdravotnictví soud postupně tlačí, jestliže přes opakované konkrétní výtky soudu není schopno napravit nedostatky. Takový postup proto nelze do budoucna vyloučit, neboť soud nebude mít jinou možnost, jak ministerstvo přimět k respektování jasně vyjádřeného právního názoru,“ doplnil Mikeš. 

Pisatelem návrhu, jemuž nyní soud vyhověl, je muž, který trpí dlouhodobým onemocněním dýchací soustavy. Nošení respirátoru mu způsobuje obtíže. Zároveň má vysokou hladinu protilátek po prodělaném onemocnění covid-19. Tvrdí, že nošení respirátoru jej ohrožuje na zdraví více než jeho nenošení.

Vojtěch: Nedovedu si představit, že by opatření neplatilo

Ministr Adam Vojtěch novinářům řekl, že si neumí představit, že by v Česku opatření neplatilo. Vojtěch uvedl, že opatření není ve světě žádnou výjimkou a je otázkou, jak podrobné zdůvodnění už bude soudu stačit.

„Požádal jsem kolegy, aby to zanalyzovali, aby to odůvodnění, které musíme doplnit do tří dnů, skutečně odpovídalo těm předchozím rozsudkům,“ řekl Vojtěch. „Soud také neřekl, že to opatření jako takové je špatně, že bychom ho nemohli udělat. Řekl, že je problém v odůvodnění, což je myslím ta lepší varianta. Dal nám tři dny, abychom to doplnili. A to musíme udělat,“ shrnul ministr. Podle Vojtěcha je ale otázka, jaká míra zdůvodnění bude soudu stačit. Zatím neví, zda bude kvůli úpravě nutné svolávat jednání vlády.

„Není to tak, že by byla ČR nějakou anomálií. Je to zásadní protiepidemické opatření, které doporučuje Světová zdravotnická organizace a další. Říkat, že je to extenzivní, myslím, neobstojí v mezinárodním srovnání,“ zdůraznil.

Ministerstvo zdravotnictví na Twitteru dodalo, že rozhodnutí respektuje. „Ministerstvo považuje za zcela klíčové, aby za současné situace, kdy v ČR ještě není dostatečná úroveň proočkovanosti a dochází k šíření nakažlivých mutací, byla povinnost ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorách a prostředcích hromadné dopravy zachována,“ uvedl úřad.

Deset milionů dávek

V Česku se začalo očkovat na konci loňského prosince. K pondělku mělo ukončenou vakcinaci přes 4,64 milionu lidí. Zdravotníci v ten den naočkovali 65 758 osob, zhruba o dvaadvacet tisíc méně než před týdnem. 

„Naočkováno je 62,3 procenta dospělé populace a téměř 52 procent populace pak i druhou dávkou,“ uvedli zástupci Chytré karantény na Twitteru. 

V Česku se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Zhruba 82 procent aplikovaných dávek bylo od Pfizer/BioNTech, přes osm procent je od AstraZenecy i od Moderny. Vakcínu Johnson & Johnson, u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo přes 122 700 lidí.

Možnost očkování bez registrace využilo 30 tisíc lidí

V pěti největších centrech už možnost očkování bez registrace využilo téměř 30 tisíc lidí. „V obchodním centru Westfield Chodov jsme zatím vyočkovali skoro 14 tisíc vakcín,“ říká mluvčí provozovatele IKEM Markéta Šenkýřová. Třem čtvrtinám lidí, kteří se tam zatím nechali očkovat dvojdávkovou vakcínou od firem Pfizer/BioNTech, bylo mezi 16 a 39 lety.

Na hlavním nádraží v Praze už dostalo jednodávkovou vakcínu Janssen téměř sedm tisíc lidí. Přestože většina očkovaných pochází z Prahy, dávku tu dostali lidé ze všech krajů. „Vysvětlujeme si to opravdu tím, že je na hlavním nádraží vysoká fluktuace lidí,“ uvádí mluvčí provozovatele FN Bulovka Eva Libigerová. Čtvrtině očkovaných na hlavním nádraží bylo mezi dvaceti a 29 lety, velký zájem měli také třicátníci a čtyřicátníci.

Zájem věkových skupin potvrzuje očekávání ministerstva zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch  už dříve uvedl, že centra bez registrace cílí především na mladé. Mezi nimi bylo podle informací ministerstva nejvíce neočkovaných i nakažených.

Od 19. července je očkování bez registrace přístupné i v pražském OC Nový Smíchov, od 21. července v ostravském OC Forum Nová Karolina a brněnském OC Olympia. Celkem se v nich nechalo očkovat 7500 lidí, z toho v Brně 3220 lidí.

„Převažují mladší ročníky narozené v sedmdesátých letech a později, často se nechávají očkovat celé rodiny,“ uvádí mluvčí provozovatele brněnského centra FN u svaté Anny Dana Lipovská. Čtyřicet let je průměrným věkem očkovaných v OC Nový Smíchov. Ostravské očkovací centrum v OC Forum Nová Karolina pozoruje nejvyšší zájem o vakcinaci ve věkové skupině 50 až 59 let.

Další centra zahajují provoz v Olomouci či Jihlavě

Tento týden zahajují provoz také očkovací centra bez registrace v Olomouci, Jihlavě a Ústí nad Labem. Další se chystají v Hradci Králové a ve Vsetíně. Nechat se naočkovat bez registrace umožňují i některé již dříve očkující zdravotnická zařízení.

O očkování bez registrace mají jako samoplátci zájem také cizinci. Informace o jejich počtech byla schopná uvést tři centra – Praha Chodov, Brno a Ostrava. Do pondělí 26. července se v nich bez registrace naočkovaly téměř dva tisíce lidí. Na Chodově šlo cizincům 13 procent ze 14 tisíc dávek. Cizinci jako samoplátci podle webu ministerstva zdravotnictví zaplatí za jednu dávku vakcíny maximálně 810 korun.

Třetí dávky i uznávání protilátek jsou zatím nejasné

O tom, zda se bude ohroženým skupinám podávat třetí dávka, se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodne nejpozději před začátkem školního roku. 

„Klinická skupina má o tom nějaké představy, ale rozhodnuté to nebylo. Směřujeme k tomu, že lidé po transplantacích, chroničtí pacienti nebo starší lidé by pravděpodobně mohli být očkováni, ale není to rozhodnuto. Ještě si to vyžádá nějaký čas,“ uvedl předseda vlády.

Podle Babiše je také třeba jednat o protilátkách. Češi se sice mohou nechat vyšetřit, zda protilátky mají, zatím ale nejsou uznány jako doklad o bezinfekčnosti jako například očkování nebo prodělání nemoci. Podle premiéra v této otázce nepanuje shoda mezi experty.

V pondělí laboratoře odhalily 206 infikovaných

Epidemie v Česku mezitím dál slábne. Přibylo 206 potvrzených případů koronaviru, zhruba o desítku méně než předchozí pondělí. 

Zhruba čtvrtina nových nákaz připadá na Prahu, pětina na Středočeský kraj a tři desítky na Plzeňský kraj. Více než deset případů zaznamenaly laboratoře ještě v Jihomoravském kraji (18) a v Ústeckém kraji (14), v ostatních krajích to byly jednotky případů. 

V Praze, středních Čechách a Plzeňském kraji je také nejhorší takzvané incidenční číslo. V metropoli připadá v posledních sedmi dnech na sto tisíc obyvatel 31 případů nákazy, v Plzeňském kraji je incidence 29 a ve středních Čechách 17. V celé republice je incidenční číslo na hodnotě 12, snižuje se devátý den v řadě.

Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se drží devět dní pod hodnotou jedna, která značí zpomalování šíření nemoci. Nyní činí 0,87, oproti předchozímu dni stouplo jen o tisíciny.

Počet hospitalizovaných stoupl na 49, více pacientů s covidem bylo v nemocnicích naposledy na konci června. Nemocných ve vážném stavu je v posledních dvou týdnech kolem pěti, v pondělí jich ministerstvo zdravotnictví evidovalo šest.

Poděkování z Tchaj-wanu

Na začátku týdne se vláda rozhodla věnovat 2,39 milionu dávek vakcín různým zemím v rámci dřívější dohody členských států Evropské unie, podle níž společenství daruje třetím zemím společně sto milionů očkovacích dávek. Vakcíny z Česka dostanou země, s nimiž má republika podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nadstandardní vztahy.

Třicet tisíc dávek Česko poskytne Tchaj-wanu. Tamní prezidentka Cchaj Jing-wen krok ocenila. „Dokazuje to opět, že Tchaj-wan a Česko nejsou jenom dobří přátelé na cestě svobody a demokracie, ale také, že opravdový přítel je ten, kdo vám pomůže, když to opravdu potřebujete,“ napsala v prohlášení.

Agentura Reuters poznamenala, že rozhodnutí Prahy může vyvolat nevoli v Číně, která Tchaj-wan považuje za součást svého území. Pekingu se loni nelíbila cesta předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Vystrčil vládě za její pondělní rozhodnutí na Twitteru poděkoval a označil je za podpůrný a solidární krok vůči Tchaj-wanu a dalším zemím.

Tchaj-wan dostal darem asi šest milionů dávek vakcín od Japonska a USA, což mu umožnilo urychlit vakcinaci. Podobně jako Česko ostrovu vakcíny darovaly i Litva nebo Slovensko. Tchaj-wan od začátku pandemie poskytoval roušky do celého světa včetně České republiky. Daroval Česku také pět linek na výrobu těchto ochranných prostředků.