Hygienici kontrolují dodržování pravidel po návratu z ciziny. Nejčastěji lidé zapomínají na test

Události: Pravidla pro příjezd do Česka porušilo za sedm týdnů zhruba pět procent lidí (zdroj: ČT24)

Hygieny od začátku června zaznamenaly čtyři stovky případů porušení pravidel po návratu ze zahraničí. Kontrol provedly přes šest tisíc. V Praze a Ústeckém kraji byl problém u každé desáté. Lidé se nejčastěji zapomínají po návratu do Česka otestovat, chybují i v dodržování samoizolace a vyplnění povinného formuláře. Vyplývá to z informací krajských hygienických stanic. Pochybení řeší hygienici domluvou nebo pokutou v přestupkovém řízení.

„Snažíme se je oslovit přímo. Telefonicky, případně pošleme e-mail upozorňující na jejich povinnosti. Někdy vyrazíme i do domácností. Pro fyzické osoby se pokuta pohybuje kolem pěti set korun, když je zaplacena na místě, až po dva až pět tisíc,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

V hlavním městě takto hygienici od začátku června zkontrolovali přes dva tisíce lidí. Rozdali 24 pokut v celkové výši 157 tisíc korun. Další případy jsou podle mluvčího hygienické stanice Zbyňka Boublíka v řešení. Lidé nejčastěji chybovali v opomenutí testování po návratu. Hygiena ale řešila i případy nevyplnění povinného příjezdového formuláře nebo nepovolený vstup cizince na území Česka z extrémně rizikové země.

Ústecká krajská hygienická stanice zatím zkontrolovala dodržování povinností po návratu u 566 lidí. Zaměřila se hlavně na cestující ze zemí s extrémním rizikem nákazy. „Evidujeme asi šedesát přestupků, většina z nich jsou cizinci. Vzhledem k tříleté lhůtě na řešení přestupků ještě nebyly uloženy žádné sankce, budeme to řešit postupně,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru ústecké hygieny Olga Štorkánová.

„V desítkách případů jsme zjistili pochybení v důsledku neotestování se po příjezdu nebo příletu ze zahraničí, čímž se lidé dopustili přestupku. Řízení ale teprve zpracováváme,“ informovala za hygienu Zlínského kraje vedoucí oddělení kanceláře ředitele Vendula Ševčíková.

Podobnou situaci řeší i hygienici ve Středočeském kraji. „Lidé obvykle špatně vypočítali den, kdy se měli jít otestovat. Nejednalo se tedy o záměrné pochybení,“ vysvětlila mluvčí tamní hygieny Dana Šalamunová. Většinou takové případy porušení povinnosti řeší domluvou. „Za zjištěná pochybení nebyly uloženy žádné sankce. Stačilo to lidem vysvětlit a na test si došli v řádném termínu,“ doplnila.

Kontroly samoizolace

Lidé, kteří se vrátí z vysoce rizikových oblastí, musí až na výjimky do výsledků PCR testu po příjezdu zůstat v samoizolaci. Její porušení odhalili zatím ve třech případech hygienici Královéhradeckého kraje. „Všechny uvedené případy jsme řešili nebo budeme dál řešit v součinnosti s policií, ještě jsme je neuzavřeli,“ řekl ředitel krajské hygieny Ivan Kučera.

Kontroly samoizolace ale podle zlínské hygieny provází komplikace. „Fyzické kontrolování osob je značně obtížné, opatření ministerstva zdravotnictví jim totiž v konkrétních případech umožňuje omezený pohyb i v samoizolaci. Netýká se to ale těch, kdo přicestovali ze zemí s extrémním rizikem nákazy,“ vysvětluje Ševčíková.

Pro všechny, kdo se vrátí ze zahraničí, platí i povinnost vyplnit příjezdový formulář. Také tu hygienici kontrolují. Například na Vysočině už zaznamenali pět případů nedodržení. Některé hygienické stanice samy od sebe lidi po návratu kontaktují a formuláře jim připomínají.