Předsednictvo ANO pověřilo premiéra hledáním smírného řešení se Zemanem

Faltýnek: Pověřili jsme premiéra hledáním smíru (zdroj: ČT24)

Předsednictvo hnutí ANO pověřilo svého předsedu a premiéra Andreje Babiše, aby na čtvrteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem hledal smírné řešení stávající krize. Ve středu večer to po jednání uvedl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Podle něj „není na stole“ varianta výměny ministerstev mezi ČSSD a ANO.

„Předsednictvo se jednoznačně shodlo na tom, že chceme, aby pan premiér s panem prezidentem diskutovali o smírném řešení této situace, a že naše předsednictvo preferuje variantu pokračování stávající vládní koalice se sociální demokracií. Pověřili jsme pana premiéra, aby v tomto duchu jednal s prezidentem a našel smírné řešení,“ prohlásil Faltýnek.

Podle jeho slov Babiš předsednictvu naznačil své plány, jak chce vést debatu se Zemanem. Faltýnek ale odmítl do médií něco prozrazovat, ani přes média nechtěl nic vzkazovat prezidentovi.

Po seznámení se s plánovaným Babišovým postupem zůstává předsednictvo optimistickým, dodal. „Je to po určité době schůzka mezi čtyřma očima, věřím tomu, že se najde takové řešení, aby koalice mohla pokračovat,“ soudí Faltýnek.

Podle Faltýnka ale není ve hře možnost, že by si ANO a sociální demokracie vyměnily ministerstva. V médiích se objevily spekulace, že by například ČSSD mohla získat namísto ministerstva kultury ministerstvo pro místní rozvoj. „Podepsali jsme koaliční smlouvu, kde to rozdělení je jasné. Je to v tuto chvíli o tom, že by pan prezident měl akceptovat požadavek pana premiéra na odvolání pana Staňka a následné jmenování nominanta za sociální demokracii,“ uvedl k tomu Faltýnek.

Odmítl komentovat, zda by řešením bylo, pokud by ČSSD navrhla na post ministra kultury jiného kandidáta než Michala Šmardu. „To je otázka na ně. To za ně nemůžeme řešit,“ poznamenal. 

Zeman odmítá Staňka odvolat

Ministr kultury a bývalý olomoucký primátor Antonín Staněk v květnu podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. ČSSD následně požádala premiéra Babiše, aby poslal prezidentovi návrh na odvolání ministra, kterému podle ústavy musí hlava státu vyhovět.

Zeman tak dosud neučinil a opakovaně se vyjádřil ve smyslu, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu. Babiš chce situaci se Zemanem probrat osobně, setkají se proto ve čtvrtek pozdě odpoledne na Pražském hradě.

V pátek pak za Zemanem do Lán přijede předseda ČSSD Jan Hamáček a ministr Staněk. Prezident oznámil, že se je pokusí usmířit. V pondělí se bude vládní krizí zabývat předsednictvo sociální demokracie. 

Předsednictvo hnutí ANO se ve středu večer podle Faltýnka zabývalo také například výsledkem voleb do Evropského parlamentu nebo krajskými volbami, které se budou konat příští rok.