Prázdný vlak jel pro cestující z havarovaného pendolina, sám se srazil s rychlíkem. Nehoda je bez zranění

Na hlavní trati, která vede z Prahy na východ, se v Běchovicích střetl rychlík s prázdnou soupravou. Ta jela pro cestující evakuované z pendolina po srážce s chodcem. Druhá nehoda se obešla bez zranění. Provoz mezi Libní a Běchovicemi je od sobotního rána obnoven v plném rozsahu.

Rychlík, který jel z Prahy do Žďáru nad Sázavou, se srazil s prázdnou elektrickou jednotkou – takzvaným posunovým dílem osobního vlaku – bočně na výhybce běchovického nádraží. Prázdná souprava jela na místo, kde se předtím střetlo pendolino s chodcem, měla odvézt jeho cestující do centra Prahy.

Při první nehodě chodec zahynul, druhá se podle záchranné služby obešla bez zranění. „V naší péči jsou nyní tři osoby, které nejsou zraněny, ale projevila se u nich akutní stresová reakce,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Hasiči z rychlíku evakuovali cestující, podle mluvčí pražského hasičského sboru Martina Kavky šlo v součtu cestujících z rychlíku a pendolina asi o pět stovek lidí. „Dle prvotního odhadu budou škody přesahovat pět milionů korun,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Střet vlaků v Běchovicích
Zdroj: HZS hl. m. Prahy

Po předchozím střetu vlaku s člověkem byla za Běchovicemi průjezdná jen jedna ze tří kolejí. Osobní vlak, který jel po prostřední koleji, narazil do stojícího rychlíku. Po této druhé nehodě se provoz mezi Libní a Běchovicemi zcela zastavil. Před sobotní třetí hodinou ranní tam vlaky začaly jezdit po dvou kolejích, nyní jezdí už po všech třech.

Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová řekla, že osobní vlak City Elephant, který po srážce vykolejil, odvezl do depa nehodový vlak, rychlík odjel vlastní silou. Soupravy teď čeká prohlídka.

Potíže byly i na dalších tratích

Pátek byl ovšem na železnici nešťastným dnem i na jiných místech. Kvůli poruše nejezdily odpoledne vlaky mezi pražským hlavním nádražím a Smíchovem, další porucha ochromila na několik hodin také koridor mezi Prahou a Ústím nad Labem.

Ke srážce dvou vlaků došlo navíc jen tři dny po tragické nehodě, kdy při čelním střetu dvou motoráků v Krušných horách u Perninku zahynuli dva lidé. Tato nehoda se stala v trati, kde za bezpečnost provozu zodpovídají téměř výhradně lidé. Policie po havárii zadržela jednoho ze strojvedoucích.