Pracoval jsem v mnoha válkách. Fialovu nabídku cesty do Kyjeva jsem přijal okamžitě, uvedl Pojar

Tomáš Pojar k cestě do Kyjeva v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu vrátil po návštěvě Kyjeva do Česka. Tu absolvoval spolu s předsedy vlád Polska a Slovinska. Výpravy se účastnil také bezpečnostní poradce tuzemského premiéra Tomáš Pojar. Okamžitě jsem souhlasil s tím, že je potřeba jet a že je to dobré, přiblížil Pojar ve středečních Událostech, komentářích.

Pojar dle svých slov dostal nabídku k cestě od premiéra na pátečním jednání ve Versailles, kde se setkali i další účastníci. Tu bez váhání přijal. „Myslím, že to bylo úplně jednoznačné. Já jsem to zkrátka neřešil,“ sdělil.

Jeden z hlavních argumentů, který mohl zaznívat a zazníval proti této cestě, byl čistě bezpečnostní. Právě z tohoto důvodu ji také neuskutečnil slovenský premiér Eduard Heger. Ten řekl, že mu to slovenské bezpečnostní složky nedoporučily, což akceptoval. Později oznámil, že svého rozhodnutí nejet lituje.

Pojar uvedl, že on sám tyto bezpečnostní aspekty neřešil. „Já jsem mluvil s panem premiérem. Okamžitě jsem instinktivně souhlasil s tím, že je potřeba jet a že je to dobré,“ podotkl s tím, že za předsedu vlády hovořit nemůže, jelikož u debat týkající se jeho bezpečí nebyl. „Já jsem v minulosti sám procestoval a pracoval v mnoha válkách. A byl jsem rád, že mě premiér oslovil,“ dodal.

Ačkoliv Pojar s policejní ochrannou službou o věci předem nekomunikoval, ocenil výkony ochránců, kteří se cesty zúčastnili. „Ti, co nás tam chránili, odvedli skvělou práci,“ okomentoval.

První návštěva vysokých představitelů západních zemí od ruské invaze

Fiala se na Ukrajinu vydal společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským a slovinským premiérem Janezem Janšou. V obléhaném Kyjevě se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou tamní vlády Denysem Šmyhalem.

Premiéra na cestě doprovázeli také právě Pojar, vládní mluvčí Václav Smolka a členové ochranného týmu. Šlo o první návštěvu vysokých představitelů západních zemí od začátku ruské invaze 24. února.