Bojujete i za naše životy a svobodu, vzkázal Fiala. Zelenskyj návštěvu tří premiérů ocenil

Brífink premiérů ČR, Polska a Slovinska po návštěvě okupované Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Český premiér Petr Fiala a premiéři Polska Mateusz Morawiecki a Slovinska Janez Janša jednali v obléhaném Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou vlády Denysem Šmyhalem. Zelenskyj označil návštěvu za silný projev podpory pro zemi bojující s ruským agresorem. Fiala prohlásil, že Ukrajina není ve svém zápase sama, Morawiecki a Janša mluvili o pozvánce do Evropské unie.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ prohlásil na brífinku po kyjevských jednáních premiér Fiala. Ukrajině vyjádřil obdiv a podporu.

Morawiecki zdůraznil, že „invaze musí skončit“. Domnívá se, že je třeba, aby Evropská unie urychleně přidělila Ukrajině status kandidátské země. „Musíme pozvat Ukrajinu do Evropské unie,“ řekl. Podle něj je zemi také třeba poskytnout obranné zbraně. Slíbil, že se pokusí zorganizovat podporu po celém světě. „Nikdy vás neopustíme, protože víme, že bojujete nejen za svůj domov, svobodu a bezpečnost, ale i za nás,“ dodal.

Za důležité považuje dodávky zbraní pro Ukrajinu i Janša. „Jsme zde, abychom vyjádřili obdiv k vašemu boji, k tomu, že bráníte své domovy a zemi. Bráníte také Evropu a něco, čemu říkáme základní evropské hodnoty – svobodu, demokracii a právo každého člověka rozhodovat o svém životě. Právo každé země být suverénní. Děláme vše, co je možné, abychom vám pomohli a abychom pomohli uprchlíkům z Ukrajiny,“ vzkázal.

Dodal, že jedním ze smyslů cesty je i vyjádření jednoty států Evropské unie, které podporují suverenitu Ukrajiny. Vzkázal zemi, aby byla statečná. „Ukrajina patří do Evropy a budeme podporovat vaše členství v Evropské unii, abyste se stali členy co nejdříve,“ řekl.

Vyjádření ukrajinského prezidenta Zelenského k návštěvě premiérů ČR, Polska a Slovinska (zdroj: ČT24)

Kaczyński navrhuje mezinárodní mírovou misi

Jednání se rovněž účastnil polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Vyjádřil soucit všem obětem bojů, „ovšem soucit nemůže být jen prázdné slovo,“ poznamenal. „Nezbytná je mírová mise NATO, případně širšího mezinárodního uspořádání, aby to byla mise, která se bude schopna bránit a bude působit na území Ukrajiny. Samozřejmě se souhlasem pana prezidenta,“ navrhl.

Zelenskyj delegaci ocenil. „Vaše návštěva Kyjeva v této pro Ukrajinu těžké době je silným důkazem podpory. Velmi si toho vážíme,“ uvedl na sociální síti Telegram, kde zveřejnil také záběry ze setkání.

Později ukrajinský prezident vystoupil společně s delegací. „Jsem si jist, že když máme takové přátele, takové sousedy, že dokážeme nepřítele překonat a zvítězit. Naprosto důvěřujeme těmto zemím,“ uvedl. Dodal, že jednání se týkalo také sankční politiky.

Premiér Šmyhal ještě před večerním setkáním s hlavou státu ocenil odvahu delegace. „Do Kyjeva dnes (v úterý, pozn. red.) jménem Rady EU přijel Morawiecki, Janša a Fiala. Odvaha opravdových přátel! Jednáme o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí proti ruské agresi,“ uvedl na Twitteru.

Cesta vlakem

Úterní návštěva předsedů tří unijních vlád v Kyjevě obléhaném ruskými vojsky je první, které se účastní takto vysoce postavení zahraniční činitelé na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. „Tady, ve válkou rozedraném Kyjevě, se píší dějiny. Tady svoboda svádí souboj se světem tyranie. Tady se hraje o budoucnost nás všech. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel – toto poselství jsme s sebou dnes (v úterý, pozn. red.) přivezli do Kyjeva,“ napsal Morawiecki, který o příjezdu informoval na Twitteru.

Mluvčí polské vlády Michal Dworczyk sdělil, že vlak vezoucí politiky přejel polsko-ukrajinské hranice kolem 08:30, po poledni byl mezi Lvovem a Kyjevem. „Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ předeslal Fiala.

Během návštěvy hodlal prezentovat „široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany“. Poznamenal také, že o cestě ví mezinárodní společenství včetně OSN.

„Evropa musí garantovat nezávislost Ukrajiny a ujistit, že je připravená pomoci při její obnově,“ napsal na Twitteru Morawiecki. „V tak klíčové chvíli pro celý svět je naší povinností být na místě, kde se píší dějiny,“ citovala jej agentura PAP. „Nejde o nás, ale o budoucnost našich dětí, které si zaslouží žít ve světě, kde nebude žádná tyranie.“

Janša předeslal, že do Kyjeva přivážejí i vzkaz od generálního tajemníka OECD Mathiase Cormanna, že OECD podpoří obnovu a rekonstrukci na Ukrajině. „Jsme v podpoře Ukrajiny jednotnější, než kdy dříve. Díky vaší odvaze. Díky vašim obětem. Když mluvíme o našich hodnotách, tak nyní na celém kontinentu není země, která by byla evropštější než Ukrajina,“ vzkázal do Kyjeva šéf slovinské vlády.

Návštěva z Litvy

Na neohlášenou návštěvu do Kyjeva v úterý zamířil také šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis, uvedla litevská agentura Elta. „Vyměnili jsme si názory na probíhající deputinizaci. Je třeba udělat více. Žádost Ukrajiny o vstup do EU je třeba brát vážně. Stejně jako pomoc Ukrajině,“ napsal po setkání se svým ukrajinským protějškem Landsbergis na Twitteru.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve svém příspěvku na stejné sociální síti poznamenal, že litevský ministr navštívil Ukrajinu jako první zahraniční šéf diplomacie od ruské invaze do země. „Podpora Litvy je pevná. Pracujeme na urychlení vstupu Ukrajiny do EU. Rusko musí být postaveno před soud za své zločiny,“ napsal Kuleba.

Starosta Kyjeva vyhlásil od úterního večera pětatřicetihodinový zákaz vycházení, není ale zatím jasné, zda to má souvislost s návštěvou státníků. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve vysílání ČT24 sdělil, že jakékoliv záležitosti, které se vážou k bezpečnosti cesty, nebude komentovat. Česko touto cestou podle  Lipavského jasně ukazuje, že stojí za Ukrajinou. Jde podle něj o srozumitelné vyjádření solidarity. Cestu podle mluvčího Jiřího Ovčáčka plně podporuje i prezident Miloš Zeman.

„Má to symboliku, obrovskou hodnotu pro obránce. Uvidí, že se nebojíme. Je to velmi silný akt. Je to hozená rukavice nejen Kremlu, ale i některým západním politikům,“ řekl ve speciálním vysílání ČT24 k cestě předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

Europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO) upozornil, že v Bruselu zaznamenal nejen pochvalné, ale i rozporuplné reakce na tuto cestu. „Do jisté míry se objevují otazníky, nakolik byla koordinována. Bezpochyby je ale bezprecedentní,“ uznal Kovařík.

Dohoda ve Versailles

Mluvčí českého premiéra Smolka napsal, že návrat do Česka očekává na letiště v pražských Kbelích, čas neupřesnil s odkazem na bezpečnostní důvody. Polská strana uvedla, že na uspořádání cesty se dohodli politici na evropském summitu ve Versailles, který se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek minulého týdne. Podle vysoce postaveného unijního činitele Morawiecki o možnosti návštěvy informoval Michela a von der Leyenovou právě tam.

O úterním termínu konání návštěvy se pak unijní špičky dozvěděly v pondělí večer. „Předseda (Michel) uznal potřebu dát Ukrajině najevo podporu a poukázal na bezpečnostní rizika takovéto cesty,“ sdělil novinářům zmíněný zdroj. Podle něj nejde o cestu, která by měla mandát schválený všemi lídry unijních zemí. Mluvčí Michela ani von der Leyenové nechtěli upřesnit, zda zvažovali, že by se k cestě připojili nebo o něčem podobném přemýšlejí do budoucna.

Evropská unie v úterý začne uplatňovat čtvrtý balík protiruských sankcí, na nichž se podle francouzského předsednictví v pondělí shodly členské státy. Mají také pokračovat ukrajinsko-ruská jednání, oznámil podle agentury Reuters Zelenskyj. V nočním televizním projevu prohlásil, že ukrajinská delegace v pondělí odvedla dobrou práci a že postoje Ukrajiny a Ruska na jednáních o míru zní realističtěji, ale bude třeba více času na rozhodnutí.

Pondělní rozhovory se podle médií odehrávaly prostřednictvím videokonference, v minulých dnech se delegace obou zemí několikrát setkaly na bělorusko-ukrajinské hranici. Předchozí rozhovory nevedly k žádnému zásadnímu průlomu, poznamenala agentura AP, přestože o víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku.