Státním institucím nařídíme, aby uvolnily ubytovací kapacity pro uprchlíky, říká Rakušan

Události, komentáře: Ministr Vít Rakušan o řešení problémů s ubytováním ukrajinských uprchlíků (zdroj: ČT24)

Dosud vláda žádala státní instituce, aby uvolnily své ubytovací kapacity, ale nyní přijde s nařízením, aby tak učinily, řekl v Událostech, komentářích ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj pomůže s uprchlíky také Evropská unie. Zároveň vláda plánuje navýšit finanční příspěvky a budovat nová ubytovací zařízení.

„Ve středu přijdeme s ostřejším instrumentem, vládním nařízením,“ vysvětluje Rakušan. Veškeré státní instituce tak budou muset uvolnit své volné ubytovací kapacity, například ve školních či rekreačních zařízeních.

Podle odhadů už do Česka přišlo více než 220 tisíc ukrajinských uprchlíků před válkou. Speciálních víz zatím ministerstvo vnitra vydalo přes 150 tisíc. Nejvíce uprchlíků, přes 42 tisíc, se zatím registrovalo v Praze. Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) varoval, že je potřeba v řádu dní zajistit navýšení ubytovací kapacity, jinak hrozí, že budou ukrajinští uprchlíci nocovat na ulicích či v parcích a vlacích. 

Rakušan uvedl, že vláda bude řešit nastávající krizi pomocí tří cest. Zaprvé chce s pomocí ministerstva práce a sociálních věcí motivovat občany, aby solidárně ubytovávali uprchlíky ve svých rodinách a nemovitostech. Podle něj to pomůže ukrajinským ženám a dětem, aby se na život v Česku adaptovali lépe a rychleji, než pokud budou hromadně ubytováni v tělocvičnách a podobných místech. 

Příspěvek

Jako druhou cestu označil Rakušan právě nařízení státním institucím, aby uvolnili své ubytovací kapacity, a jako třetí cestu vyjmenoval plán navýšit státní příspěvek na ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Ten by podle něj mohl dosáhnout až 300 korun na osobu za den, a to už je podle něj pro soukromé ubytovatele zajímavé.  

„Dosavadních 180 korun skutečně nemotivuje k ubytovávání, dalo se to asi očekávat, nicméně vycházíme z toho, že ta krize bude vleklá a musíme myslet i na nějaké finanční náklady, které to pro stát bude znamenat,“ vysvětluje Rakušan. 

Podle něj se rýsuje dohoda, že stát bude přispívat 250 korun a zbytek budou doplácet kraje. „Jednali jsme samozřejmě s kraji o tom, jakou měly odezvu ubytovatelů, a domníváme se, že jakmile se dostaneme nad 300 korun, tak to už bude problém pouze v Praze – a to jsme schopni řešit izolovaně,“ tvrdí Rakušan. 

Česko požádalo také prostřednictvím mechanismu civilní ochrany Evropskou unii o pomoc při zajištění ubytování pro zhruba 50 tisíc lidí. Unie by měla poskytnout takzvané modulární základny. Tyto ubytovací kontejnery budou podle Rakušana napojeny na už existující infrastrukturu v již dostupných ubytovacích zařízeních. Zároveň podle něj bude vláda požadovat od Evropské unie speciální finanční fondy na nouzové ubytování. 

Rakušan také uvedl, že vláda zvažuje výstavbu uprchlických táborů, a ve středu podle něj vláda bude probírat možnosti vyčlenění konkrétních pozemků v rámci celé České republiky. Zmínil také možnost adaptace některých prostor ve městech na krátkodobé ubytování. „Tam by mohly vzniknout kapacity pro sociální bydlení, které by se pak dalo využít i dlouhodobě pro české občany po skončení krize, až se uprchlíci vrátí domů na Ukrajinu,“ myslí si Rakušan. 

Za „nejtěžší úkol těchto dnů“ ministr považuje snahu přesvědčit české občany postižené energetickou chudobou a žijící v horších finančních podmínkách, že na ně vláda nezapomněla a neupřednostňuje jednostranně ukrajinské běžence. 

„Ve chvíli, kdy pomáháme ukrajinským ženám a dětem, aby nespali na ulicích, tak se snažíme o to, aby bezpečnost v Česku byla zaručena. Pokud ty lidi rychle registrujeme, máme povědomí o tom, kdo jsou a kde se nacházejí, budeme jim schopni poskytnout zdravotní péči a budeme mít pod kontrolou epidemická rizika, tak tím přece pomáháme i českým občanům,“ myslí si Rakušan. Podle něj je dilema „buď pomáháme českým lidem, nebo uprchlíkům z Ukrajiny“ falešné.